Bajgle z sałatką z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z PIERSI KURCZAKA
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dolewamy sherry i dusimy pod przykryciem, w zależności od grubości, przez kolejne 10-12 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę wody. Pozostawiamy do ostygnięcia (sos z pieczenia zachowujemy), a następnie mięso kroimy na małe kawałki.
KROIMY SELER, MANDARYNKI I SZALOTKI
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy i dzielimy na części, zbierając przy tym 1 łyżkę soku. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki.
MIESZAMY JOGURT Z GOTOWYMI SKŁADNIKAMI
Majonez, jogurt, zebrany sok z mandarynek, sos z pieczenia, pieprz cytrynowy i sól mieszamy, doprawiając do smaku. Łączymy z przygotowanymi wcześniej składnikami i odstawiamy co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTOWUJEMY BAJGLE
Rukolę myjemy i otrząsamy do sucha. Bajgle kroimy na pół, lekko podpiekamy i smarujemy masłem. Obkładamy rukolą, a następnie rozkładamy na niej sałatkę z kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2654 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,5 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
33,2 g
Białko
33,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!

Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką
Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.

Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!