Migdałowe ciasto Santiago • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do misy robota wbijamy jajka i wsypujemy erytrytol. Ubijamy przez ok. 5 minut do otrzymania puszystej masy i rozpuszczenia erytrytolu.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do masy dodajemy cynamon, otartą skórkę z cytryny, mąkę migdałową oraz szczyptę soli. Delikatnie łączymy ze sobą składniki. Masę wlewamy do foremki.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
DEKORUJEMY CIASTO
Erytrytol ucieramy na puder i posypujemy nim ciasto dla dekoracji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1632,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
136 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
15,2 g
Błonnik
0,5 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajskie curry z krewetkami
Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.