zywieniesportowcow.pl

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie

Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem

Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rabarbar - 400 g
sok jabłkowy - 100 ml
syrop waniliowy - 20 ml
truskawka - 300 g
ser twaróg półtłusty - 250 g
śmietana 30% - 150 g
ciastka amaretti - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RABARBAR:
Rabarbar myjemy i obieramy, jeśli to konieczne. Łodygi kroimy na małe kawałki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i syropem. Gotujemy przez 3-5 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Kilka mniejszych odkładamy do przybrania, resztę kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg mieszamy z 4 łyżkami wywaru z rabarbaru, doprawiamy syropem. Mieszamy ze śmietanką.
3.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Amarettini (kilka odkładamy), rabarbar i truskawki przekładamy do salaterek, układamy na nich mus z twarogu. Wkładamy co najmniej na 20 minut do lodówki. Podajemy udekorowane całymi truskawkami i pozostałymi, lekko rozgniecionymi amarettini.
Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RABARBAR

Rabarbar myjemy i obieramy, jeśli to konieczne. Łodygi kroimy na małe kawałki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i syropem. Gotujemy przez 3-5 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Truskawki myjemy, szypułkujemy. Kilka mniejszych odkładamy do przybrania, resztę kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg mieszamy z 4 łyżkami wywaru z rabarbaru, doprawiamy syropem. Mieszamy ze śmietanką.

3

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Amarettini (kilka odkładamy), rabarbar i truskawki przekładamy do salaterek, układamy na nich mus z twarogu. Wkładamy co najmniej na 20 minut do lodówki. Podajemy udekorowane całymi truskawkami i pozostałymi, lekko rozgniecionymi amarettini.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2314,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,8 kcal

🥑

Tłuszcz

30,4 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl