zywieniesportowcow.pl

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami

Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 5 szt.
mąka ziemniaczana - 70 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 180 g
cukier - 5 g
cytryna - 1 szt.
jabłko czerwone - 800 g
masło - 50 g
migdały, słupki - 100 g
syrop klonowy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.
2.UCIERAMY MASŁO:
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.
3.DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
4.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA:
Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.
5.PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
6.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).
7.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).
8.KARMELIZUJEMY MIGDAŁY:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.
9.CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.

2

UCIERAMY MASŁO

Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.

3

DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

4

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA

Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.

5

PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

6

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).

7

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).

8

KARMELIZUJEMY MIGDAŁY

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.

9

CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5530,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

460,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

48,4 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl