zywieniesportowcow.pl

Marakuja curd • przepis • składniki • przygotowanie

Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Marakuja curd

Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 165 g
masło - 100 g
marakuja - 170 g
sól - 1 szczypta
jajko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA:
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
2.GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ:
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
3.SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE:
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Marakuja curd

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA

Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.

2

GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ

Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.

3

SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE

Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1824 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

114 kcal

🥑

Tłuszcz

6,7 g

🌾

Węglowodany

11,1 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy

Marakuja curd - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl