zywieniesportowcow.pl

Bieszczadzkie fuczki • przepis • składniki • przygotowanie

Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Bieszczadzkie fuczki

Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 30 g
śmietana 12% - 75 g
pieprz czarny - 2 szczypty
jajko - 1 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna pełnoziarnista - 4 łyżki
mleko - 150 ml
olej słonecznikowy - 3 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżka
kapusta kwaszona - 350 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA FUCZKI:
Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
2.DODAJEMY KAPUSTĘ:
Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Jeśli chcemy przygotować fuczki szybciej, do ciasta dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość – z tak przygotowanym ciastem możemy od razu przystępować do smażenia.
3.SMAŻYMY I PODAJEMY FUCZKI:
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.
Bieszczadzkie fuczki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA FUCZKI

Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.

2

DODAJEMY KAPUSTĘ

Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Jeśli chcemy przygotować fuczki szybciej, do ciasta dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość – z tak przygotowanym ciastem możemy od razu przystępować do smażenia.

3

SMAŻYMY I PODAJEMY FUCZKI

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

764 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

191 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy

Bieszczadzkie fuczki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl