Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3003 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
750,8 kcal
Tłuszcz
24,9 g
Węglowodany
101,5 g
Błonnik
5,9 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Ciastka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!