Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajko delikatnie roztrzepujemy w dość dużej misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto nabieramy łyżką i formujemy z niego kulki, które następnie spłaszczamy w dłoniach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Jemy je dopiero wystudzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
707,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
353,9 kcal
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
63,7 g
Błonnik
7,9 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Mini Pancakes na patyku
Spróbuj słynnych placuszków w wersji mini, podawanych w formie szaszłyków z truskawkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.