zywieniesportowcow.pl

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie • przepis • składniki • przygotowanie

Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie

Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kefir - 120 ml
masło - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 100 g
zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
boczek wędzony w plastrach - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
bazylia świeża - 5 g
borówki - 140 g
cukier trzcinowy - 110 g
cytryna - 1 szt.
czekolada gorzka - 150 g
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
kakao - 40 g
oliwa z oliwek - 60 ml
powidła śliwkowe - 375 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sól - 0,25 łyżeczki
kolendra świeża - 1 łyżka
napój sojowy - 60 ml
mąka pszenna - 255 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE:
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE:
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
3.PIECZEMY CIASTO NA GRILLU:
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i kefir. Wyrabiamy łyżką, podlewając wodą. Ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na bok. Boczek grillujemy z obu stron, aż będzie chrupiący.
5.GRILLUJEMY CHLEBKI NAAN:
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek lub rozciągamy palcami. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą z oliwek. Grillujemy chlebki z obu stron.
6.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. Następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i kolendrę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypujemy sałatkę kwiatami bzu. Chlebki rozcinamy na pół i nakładamy do nich sałatkę. Podajemy z grillowanym boczkiem i rozpuszczonym masłem z dodatkiem bazylii i kolendry.
Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE

Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE

Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.

3

PIECZEMY CIASTO NA GRILLU

Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.

4

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i kefir. Wyrabiamy łyżką, podlewając wodą. Ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na bok. Boczek grillujemy z obu stron, aż będzie chrupiący.

5

GRILLUJEMY CHLEBKI NAAN

Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek lub rozciągamy palcami. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą z oliwek. Grillujemy chlebki z obu stron.

6

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. Następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i kolendrę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypujemy sałatkę kwiatami bzu. Chlebki rozcinamy na pół i nakładamy do nich sałatkę. Podajemy z grillowanym boczkiem i rozpuszczonym masłem z dodatkiem bazylii i kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3603,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

600,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

99 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl