Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BLACHĘ WYKŁADAMY
papierem do pieczenia.
RÓWNO ROZKŁADAMY NA
niej wiórki oraz skórkę z pomarańczy.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 MINUT, AŻ: wiórki zaczną się rumienić.
UPRAŻONE WIÓRKI ORAZ
skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera.
DODAJEMY SÓL I
całość miksujemy.
KREWETKI OBIERAMY (MOŻEMY
zostawić ogonki), smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy kokosową solą.
KREWETKI WRZUCAMY NA
rozgrzaną patelnię grillową i smażymy je przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
SOK PRZELEWAMY DO
rondelka, dodajemy imbir i redukujemy o połowę.
DODAJEMY MIÓD I
sok z limonki.
POŁOWĘ SYROPU PRZELEWAMY
do szklanki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO
garnka z pozostałym syropem i gotujemy na małym ogniu, aż dip zgęstnieje.
GOTOWE KREWETKI PODAJEMY
z pomarańczowym dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
836,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,1 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
18,4 g
Błonnik
17,7 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!