zywieniesportowcow.pl

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach • przepis • składniki • przygotowanie

Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach

Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 3 łyżki
gruszka - 3 szt.
skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g
kasza pęczak - 90 g
mak - 150 g
masło - 1 łyżka
migdały - 80 g
miód - 160 g
orzech laskowy - 80 g
orzech włoski - 80 g
rodzynki - 70 g
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
figi suszone - 3 szt.
jabłko czerwone - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy ją na sitkui gotujemy w 300 ml wody przez 40-50 minut do miękkości.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAK:
Mak zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Mocno dociskając, pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy mak do miski i łączymy z ugotowaną kaszą.
3.UZUPEŁNIAMY MASĘ MAKOWĄ:
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, masło miód, pokrojone w paseczki figi i aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
4.FASZERUJEMY OWOCE:
Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy je. Odcinamy kawałek części dolnej tak, aby jabłka się nie przewracały. Gruszki przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy ją na sitkui gotujemy w 300 ml wody przez 40-50 minut do miękkości.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAK

Mak zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Mocno dociskając, pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy mak do miski i łączymy z ugotowaną kaszą.

3

UZUPEŁNIAMY MASĘ MAKOWĄ

Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, masło miód, pokrojone w paseczki figi i aromat migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.

4

FASZERUJEMY OWOCE

Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy je. Odcinamy kawałek części dolnej tak, aby jabłka się nie przewracały. Gruszki przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4625,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

770,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35,9 g

🌾

Węglowodany

110,6 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl