Kurczak tikka masala • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osuszamy. Potem kroimy go w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm i wkładamy do miski. Zalewamy go jogurtem i oliwą.
DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW DO MARYNATY
Do kurczaka w jogurcie dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem dorzucamy do przypraw. Papryczkę także drobno siekamy i dodajemy do miski. Na sam koniec wyciskamy sok z limonki i wszystko dokładnie mieszamy. Nakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Wyciągamy kurczaka z lodówki. Nadmiar marynaty zdejmujemy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, a potem obsmażamy na niej kurczaka na średnim ogniu z każdej strony przez 2-3 minuty. Usmażonego kurczaka przekładamy do umytej miski po marynacie.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Czosnek oraz cebulę obieramy z łupiny, siekamy i wrzucamy na roztopione w garnku masło. Podsmażamy przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.
DODAJEMY POMIDORY I RESZTĘ PRZYPRAW
Do garnka wlewamy pomidory i lekko mieszamy. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz ocet. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, a potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 minut, co kilka minut mieszając sos.
DODAJEMY KURCZAKA
Do gotującego się sosu dodajemy podsmażonego kurczaka. Mieszamy wszystko i gotujemy przez kolejne 10 minut, tym razem pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę i ściągamy z kuchenki.
PODAJEMY KURCZAKA TIKKA MASALA
Gotowego kurczaka tikka masala podajemy w misce. Siekamy kolendrę i posypujemy nią kurczaka. Pyszne danie jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
664,6 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
7,2 g
Białko
49,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie z mango
Z takim słonecznym smoothie dobrze jest zacząć dzień. Sięgnij po mango i zmiksuj je z dodatkami z przepisu Kingi – będzie smacznie i pożywnie!

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
Idealne, aromatyczne i wegańskie curry z kalafiora? Dodaj do niego mango i zobacz, jak smakuje to niezwykłe połączenie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!