Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PESTO ROZGNIECIONE ZĄBKI
czosnku łączymy w naczyniu blendera z serem pokrojonym w kawałki i pozostałymi składnikami pesto.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA
gładką masę.
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA KURCZAKA
dzielimy na porcje: uda z podudziami pozbawione torebek stawowych i skóry, skrzydełka oraz korpus.
KORPUS UMIESZCZAMY W
garnku z gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, gotujemy wywar.
OLIWĘ Z OLIWEK,
posiekany imbir, papryczkę i 2 łyżki pesto przekładamy do większego naczynia, mieszamy.
W MARYNACIE OBTACZAMY
porcje kurczaka, wszystko przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut.
SAŁATKA UGOTOWANE W
wywarze warzywa (pietruszka, seler, marchew) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do czystej miseczki.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z cytryny, 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego, pół łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki pesto i skrapiamy sokiem z cytryny.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
NA KONIEC POSYPUJEMY
listkami kolendry.
SALSA Z BAKŁAŻANA
Bakłażany przecinamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli.
PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ
wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp.
180-190°C PRZEZ 30-40
minut.
PO UPIECZENIU ODDZIELAMY
miąższ od skórki (skórki wyrzucamy).
MIĄŻSZ KROIMY W
mniejsze kawałki, przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, posiekany czosnek i sok z cytryny. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.
NA KONIEC DODAJEMY
cebulę pokrojoną w grubą kostkę, oliwę, wszystko mieszamy i przekładamy do czystej miseczki.
KURCZAK KAWAŁKI KURCZAKA
smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania lekko brązowego koloru.
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA
żeliwnego, zalewamy 250-300 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem.
NA PATELNI PO
smażeniu kurczaka smażymy pieczarki pokrojone w ósemki, doprawiamy je solą oraz pieprzem.
NASTĘPNIE DODAJEMY CEBULĘ
pokrojoną w grubą kostkę i smażymy do momentu jej zeszklenia.
PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO
naczynia z kurczakiem, całość zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod przykryciem 40-45 minut.
KAWAŁKI KURCZAKA WYJMUJEMY
z naczynia.
DO SOSU, W
którym dusiliśmy mięso wlewamy niewielką ilość bulionu oraz śmietankę.
ZAGOTOWUJEMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ
i dodajemy 2-3 łyżki pesto.
PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY CO
jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
DO NACZYNIA Z
gotowym sosem ponownie przekładamy kawałki kurczaka.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos z pieczarkami i kawałki kurczaka.
POZOSTAŁY W NACZYNIU
żeliwnym sos redukujemy.
PO ZGĘSTNIENIU POLEWAMY
nim kurczaka.
POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
świeżej rukoli.
PODAJEMY Z SAŁATKĄ
z warzyw i z salsą z bakłażana.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6042,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1510,5 kcal
Tłuszcz
108,0 g
Węglowodany
53,5 g
Błonnik
84,5 g
Białko
84,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto ucierane ze śliwkami
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!