Kurczak curry z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FILETY Z
kurczaka myjemy i osuszamy.
KROIMY NA CIENKIE
paski, mniej więcej równej wielkości.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa.
ODSTAWIAMY W CHŁODNE
miejsce na co najmniej 30 minut.
PODSMAŻ NA PATELNI
rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę.
KIEDY ZACZNIE SIĘ
szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni.
NASTĘPNIE DODAJEMY STARTY
na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa.
WSZYSTKO RAZEM SMAŻYMY,
aż sok częściowo odparuje.
WSKAZÓWKA
MOŻESZ UŻYĆ: ananasa i soku z ananasa z puszki.
GDY SOS ZOSTANIE
częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry.
JEŚLI SOS BĘDZIE
za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował.
MOŻEMY TEŻ ZAGĘŚCIĆ
go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).
PODAJ PODAJEMY Z
ryżem ugotowanym na sypko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1602,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,3 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
3,3 g
Białko
37,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!