Kule lodowe z niespodzianką • przepis • składniki • przygotowanie
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i krótko podgrzewamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy rozpuszczoną czekoladę za pomocą łopatki silikonowej. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając polewę, aż składniki się połączą i stworzą gładki, jednolity krem.
FORMUJEMY I MROZIMY KULE
Zakładamy rękawiczki ochronne. Porcję lodów czekoladowych nabieramy za pomocą gałkownicy. W lodowej masie umieszczamy pralinę i zaklejamy ją dodatkową, niewielką porcją lodów czekoladowych.
OBTACZAMY KULE W POLEWIE
1 SPOSÓB: Mocno zmrożone kule lodowe nabijamy na długie, drewniane patyczki do szaszłyków tak, by przebić nimi oblane masą lodową praliny. Kule na patykach zanurzamy kolejno w wystudzonej polewie czekoladowej.
MROZIMY KULE W POLEWIE
Kule w polewie ponownie wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY BITĄ ŚMIETANĘ
Do syfonu przelewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy cukier puder. Syfon zamykamy i wkładamy dwa naboje. Syfon umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY KULE LODOWE
Zmrożone kule w polewie przekładamy do osobnych miseczek. Śmietankę schłodzoną w syfonie szprycujemy do miseczki obok lodowej kuli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4788,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
798,1 kcal
Tłuszcz
51,1 g
Węglowodany
72,0 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!