Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO
Do misy miksera przekładamy pokrojone zimne masło, cukier waniliowy, sól oraz żółtko jajka. Składniki miksujemy, aż powstanie dość puszysta masa. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Ciasto wyrabiamy, na niewielkich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Następnie krótko zagniatamy je w dłoniach i formujemy z niego kulę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.
WAŁKUJEMY KRUCHE CIASTO
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach ok. 15 x 25 cm. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY KRUCHE CIASTO
Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy je ok. 10 minut. Po tym czasie powinno wyglądać na blade, a wtedy wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO HERBATNIKOWE
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajmy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy dekoracyjny brzeg na wcześniej przygotowanym i wystudzonym kruchym cieście. Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 15-20 minut lub aż ciasto nabierze złotego koloru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe pokrywamy dżemem malinowym. Mazurek studzimy.
DODAJEMY KREM I DEKORUJEMY CIASTO
Krem pistacjowy delikatnie podgrzewamy, aby był dość płynny, przekładamy go do worka cukierniczego i wyciskamy na powierzchnię ciasta. Mazurek odstawiamy na chwilę (nawet na całą noc). Gotowy mazurek ozdabiamy orzechami, suszonymi morelami i wielkanocnymi dekoracjami. Następnie robimy wzorki. Wybraną kuwerturę (lub czekoladę) roztapiamy, przekładamy do kornetów i dekorujemy, np. inspirując się tym instruktażem: https://kuchnialidla.pl/zwijanie-kornetow-i-dekorowanie-ciast.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4288,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
357,4 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
0 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
Pizza z brokułów? Tak, to możliwe! Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszną, warzywną pizzę. To oryginalny przepis, którym zaskoczysz swoich domowników!

Szarlotka królewska
Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!