zywieniesportowcow.pl

Dacquoise kakaowo-orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie

Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Dacquoise kakaowo-orzechowe

Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

białko jaja kurzego - 5 szt.
cukier - 300 g
cukier puder - 150 g
orzech laskowy - 30 g
krem czekoladowo-orzechowy - 160 ml
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 200 ml
kakao - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
2.SUSZYMY BEZĘ:
Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.
3.PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.
Dacquoise kakaowo-orzechowe

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.

2

SUSZYMY BEZĘ

Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.

3

PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4162,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

520,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

70,9 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Dacquoise kakaowo-orzechowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl