zywieniesportowcow.pl

Krem borówkowy z karmelem • przepis • składniki • przygotowanie

Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Krem borówkowy z karmelem

Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
jeżyna - 65 g
malina - 70 g
cukier - 80 g
jajko - 3 szt.
mleko 3,2% - 250 ml
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CUKIER:
Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Do foremek wlewamy po łyżce płynnego karmelu (należy przy tym uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący).
2.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z BORÓWEK:
Borówki z cukrem blendujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię i smażymy konfiturę tak długo, dopóki nadmiar płynu nie odparuje. Powinno zostać około 180 g konfitury. Studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM BORÓWKOWY:
Śmietankę i mleko zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną konfiturę z borówek i połowę cukru. Blendujemy.
4.PIECZEMY KREM:
Foremki układamy na blasze z rantem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 140°C. Na blachę wlewamy gorącą wodę do ½ wysokości foremek.
5.PODAJEMY KREM:
Krem delikatnie wyjmujemy z foremek od razu na talerzyki. Podajemy z owocami leśnymi.
Krem borówkowy z karmelem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CUKIER

Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Do foremek wlewamy po łyżce płynnego karmelu (należy przy tym uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący).

2

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z BORÓWEK

Borówki z cukrem blendujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię i smażymy konfiturę tak długo, dopóki nadmiar płynu nie odparuje. Powinno zostać około 180 g konfitury. Studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM BORÓWKOWY

Śmietankę i mleko zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną konfiturę z borówek i połowę cukru. Blendujemy.

4

PIECZEMY KREM

Foremki układamy na blasze z rantem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 140°C. Na blachę wlewamy gorącą wodę do ½ wysokości foremek.

5

PODAJEMY KREM

Krem delikatnie wyjmujemy z foremek od razu na talerzyki. Podajemy z owocami leśnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2321 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

232,1 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

34,2 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Krem borówkowy z karmelem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl