zywieniesportowcow.pl

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami

Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 1,5 l
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
prawdziwki - 300 g
marchew - 2 szt.
masło - 3 łyżki
natka pietruszki - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 600 g
rozmaryn świeży - 24 g
ryż jaśminowy - 180 g
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 60 g
Szpinak Baby - 50 g
śmietana 18% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM:
Do dużego rondla wlewamy olej i obsmażamy na nim na złoty kolor piersi kurczaka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dodajemy ryż, marchew i seler pokrojone w talarki, cebulę pokrojoną w kosteczkę.
2.KROIMY KURCZAKA:
Kurczaka wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki. Ponownie dodajemy go do zupy. Dodajemy śmietanę, parmezan i szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy ½ szklanki wody.
3.PIECZEMY GRZYBY:
Rozmrożone grzyby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masło, plasterki czosnku, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu dajemy na grzyby. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upływie połowy czasu mieszamy grzyby.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Grzyby nakładamy do misek i zalewamy zupą
Kremowa zupa z pieczonymi grzybami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM

Do dużego rondla wlewamy olej i obsmażamy na nim na złoty kolor piersi kurczaka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dodajemy ryż, marchew i seler pokrojone w talarki, cebulę pokrojoną w kosteczkę.

2

KROIMY KURCZAKA

Kurczaka wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki. Ponownie dodajemy go do zupy. Dodajemy śmietanę, parmezan i szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy ½ szklanki wody.

3

PIECZEMY GRZYBY

Rozmrożone grzyby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masło, plasterki czosnku, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu dajemy na grzyby. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upływie połowy czasu mieszamy grzyby.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Grzyby nakładamy do misek i zalewamy zupą

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3364 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

672,8 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

46,8 g

🥬

Błonnik

42,3 g

💪

Białko

42,3 g

Podobne przepisy

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl