zywieniesportowcow.pl

Kluski z kaszy manny ze skwarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Kluski z kaszy manny ze skwarkami

Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza manna - 120 g
parmezan - 120 g
jajko - 4 szt.
masło - 120 g
sól - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
boczek surowy - 100 g
pomidor czerwony - 1 szt.
natka pietruszki - 2 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI:
Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.
2.FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI:
Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.
3.PODSMAŻAMY BOCZEK:
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
4.PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI:
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Kluski z kaszy manny ze skwarkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.

2

FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI

Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.

3

PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.

4

PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI

Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2864,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

716,2 kcal

🥑

Tłuszcz

58,1 g

🌾

Węglowodany

25,3 g

🥬

Błonnik

21,9 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy

Kluski z kaszy manny ze skwarkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl