zywieniesportowcow.pl

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów • przepis • składniki • przygotowanie

Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów

Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

siemię lniane, mielone - 160 g
nasiona słonecznika - 50 g
siemię lniane, całe - 30 g
pestki dyni - 10 g
sezam biały - 10 g
sezam czarny - 10 g
jajko - 4 szt.
masło - 70 g
woda - 180 ml
proszek do pieczenia - 2 płaska łyżeczka
sól - 1 płaska łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY ZE SOBĄ SUCHE SKŁADNIKI:
Do większej miski dodajemy zmielone siemię, ziarna słonecznika oraz ziarna siemienia lnianego, sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
2.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy ciepłą wodę i roztrzepujemy wszystko trzepaczką na puszystą masę.
3.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
Powoli wlewamy ubite jajka do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i znowu mieszamy. Pozostawiamy ciasto na 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
4.FORMUJEMY BOCHENEK:
Przelewamy ciasto do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia,a potem posypujemy go pestkami dyni i sezamem.
5.PIECZEMY CHLEB:
Wsuwamy naczynie z chlebem do pieca i pieczemy przez 35-40 minut, a potem studzimy chleb poza piecem przez co najmniej 1,5 godziny. Chleb jest gotowy do jedzenia, gdy całkiem wystygnie.
Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY ZE SOBĄ SUCHE SKŁADNIKI

Do większej miski dodajemy zmielone siemię, ziarna słonecznika oraz ziarna siemienia lnianego, sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy.

2

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy ciepłą wodę i roztrzepujemy wszystko trzepaczką na puszystą masę.

3

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Powoli wlewamy ubite jajka do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i znowu mieszamy. Pozostawiamy ciasto na 5 minut, aż lekko zgęstnieje.

4

FORMUJEMY BOCHENEK

Przelewamy ciasto do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia,a potem posypujemy go pestkami dyni i sezamem.

5

PIECZEMY CHLEB

Wsuwamy naczynie z chlebem do pieca i pieczemy przez 35-40 minut, a potem studzimy chleb poza piecem przez co najmniej 1,5 godziny. Chleb jest gotowy do jedzenia, gdy całkiem wystygnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2295,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

10 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl