Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie do przesianych składników dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, sól i żółtko.
WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto krótko wyrabiamy w dłoniach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką, aż będzie dość duże, aby pokryć dno i brzegi tarty.
UKŁADAMY CIASTO W FORMIE DO TARTY
Rozwałkowane ciasto nakładamy na wałek i przekładamy do formy do tarty. Układamy je tak, aby przykryło całe dno, i odcinamy jego nadmiar na brzegach. Następnie odciętym ciastem wzmacniamy brzegi tarty i nakłuwamy dno widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut.
PIECZEMY CIASTO
Schłodzone ciasto pieczemy przez ok. 14-16 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone rozcieramy w misce z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Krem przekładamy na spód i całość chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY ORZESZKI W KARMELIZOWANYM SYROPIE
Syrop klonowy wlewamy na patelnię i podgrzewamy go na małym ogniu. Kiedy syrop zacznie się pienić i karmelizować, dodajemy masło. Po roztopieniu masła na patelnię wsypujemy orzeszki, dodajemy sól i mieszamy całość, aż sos zgęstnieje. Orzeszki w sosie delikatnie studzimy, aby nie były gorące w momencie nakładania na krem śmietankowy.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na schłodzoną tartę wykładamy orzeszki w karmelowym sosie i podajemy ją od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5378,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,8 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
1,6 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serowe piłeczki N3jxioma
Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!