Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich • przepis • składniki • przygotowanie
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CHLEB
Z chleba odkrawamy dość grubą kromkę, taką mającą ok. 4 cm grubości. Nacinamy ją w połowie niemal do końca – tak, jakbyśmy chcieli ukroić dwie kromki. Następnie z wierzchu chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy go z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Szczypiorek dość drobno siekamy, awokado kroimy w dość cienkie plastry.
SMAŻYMY JAJECZNICĘ
Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy skyr. Składniki dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło. Następnie wylewamy na nią jajka ze skyrem, doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu, aby były jedynie lekko ścięte i puszyste.
SKŁADAMY KANAPKĘ
Do podpieczonej kanapki wkładamy szpinak i jajecznicę. Oprószamy je szczypiorkiem. Dodajemy szynkę, plastry awokado i całość polewamy sosem sriracha mayo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
800 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
800 kcal
Tłuszcz
38,6 g
Węglowodany
79,2 g
Błonnik
12,6 g
Białko
36,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.