zywieniesportowcow.pl

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich • przepis • składniki • przygotowanie

Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich

Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb tostowy - 2 kromki
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
szczypior cebuli - 1 liść
awokado - 0,5 szt.
masło - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
skyr naturalny - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
szpinak liście, świeży - 1 garść
szynka z indyka - 2 plastry
sos sriracha - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CHLEB:
Z chleba odkrawamy dość grubą kromkę, taką mającą ok. 4 cm grubości. Nacinamy ją w połowie niemal do końca – tak, jakbyśmy chcieli ukroić dwie kromki. Następnie z wierzchu chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy go z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Szczypiorek dość drobno siekamy, awokado kroimy w dość cienkie plastry.
3.SMAŻYMY JAJECZNICĘ:
Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy skyr. Składniki dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło. Następnie wylewamy na nią jajka ze skyrem, doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu, aby były jedynie lekko ścięte i puszyste.
4.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Do podpieczonej kanapki wkładamy szpinak i jajecznicę. Oprószamy je szczypiorkiem. Dodajemy szynkę, plastry awokado i całość polewamy sosem sriracha mayo.
Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CHLEB

Z chleba odkrawamy dość grubą kromkę, taką mającą ok. 4 cm grubości. Nacinamy ją w połowie niemal do końca – tak, jakbyśmy chcieli ukroić dwie kromki. Następnie z wierzchu chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy go z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Szczypiorek dość drobno siekamy, awokado kroimy w dość cienkie plastry.

3

SMAŻYMY JAJECZNICĘ

Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy skyr. Składniki dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło. Następnie wylewamy na nią jajka ze skyrem, doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu, aby były jedynie lekko ścięte i puszyste.

4

SKŁADAMY KANAPKĘ

Do podpieczonej kanapki wkładamy szpinak i jajecznicę. Oprószamy je szczypiorkiem. Dodajemy szynkę, plastry awokado i całość polewamy sosem sriracha mayo.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

800 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

800 kcal

🥑

Tłuszcz

38,6 g

🌾

Węglowodany

79,2 g

🥬

Błonnik

12,6 g

💪

Białko

36,5 g

Podobne przepisy

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl