zywieniesportowcow.pl

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
cukier - 300 g
cytryna - 3 szt.
pomarańcza - 4 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
wanilia - 3 g
woda - 1 l
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PARZYMY SKÓRKI CYTRUSÓW:
Owoce myjemy i obieramy ze skórek. W garnku zagotowujemy 500 ml wody z dodatkiem soli. Skórki wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 15 minut, następnie odcedzamy na sicie i płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie paseczki.
2.GOTUJEMY SYROP CUKROWY:
W osobnym garnku zagotowujemy 500 ml wody z cukrem i laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół. Dodajemy pokrojone skórki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Przez pierwsze 1‑1,5 godziny gotujemy pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania połowy syropu.
3.STUDZIMY SKÓRKI:
Ugotowane skórki odcedzamy na sicie i wykładamy na papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie i studzimy.
4.DEKORUJEMY KANDYZOWANE SKÓRKI CYTRUSÓW:
Przygotowujemy zatemperowaną czekoladę. Skórki owoców maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Skórkę pomarańczową dekorujemy czekoladą deserową, a cytrynową – białą. Odstawiamy do zestalenia się czekolady.
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PARZYMY SKÓRKI CYTRUSÓW

Owoce myjemy i obieramy ze skórek. W garnku zagotowujemy 500 ml wody z dodatkiem soli. Skórki wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 15 minut, następnie odcedzamy na sicie i płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie paseczki.

2

GOTUJEMY SYROP CUKROWY

W osobnym garnku zagotowujemy 500 ml wody z cukrem i laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół. Dodajemy pokrojone skórki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Przez pierwsze 1‑1,5 godziny gotujemy pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania połowy syropu.

3

STUDZIMY SKÓRKI

Ugotowane skórki odcedzamy na sicie i wykładamy na papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie i studzimy.

4

DEKORUJEMY KANDYZOWANE SKÓRKI CYTRUSÓW

Przygotowujemy zatemperowaną czekoladę. Skórki owoców maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Skórkę pomarańczową dekorujemy czekoladą deserową, a cytrynową – białą. Odstawiamy do zestalenia się czekolady.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2658,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl