zywieniesportowcow.pl

Czekoladowy makaron z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Czekoladowy makaron z owocami

Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
jogurt naturalny - 100 g
malina - 70 g
poziomki - 50 g
papaja - 1 szt.
jajko - 3 szt.
kakao - 20 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 200 g
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, kakao, sól i nasionka wydrążone z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy jajka, olej, roztopioną czekoladę i odrobinę syropu klonowego. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy więcej syropu klonowego.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Ciasto kroimy na mniejsze części. Oprószamy mąką i wałkujemy maszynką do makaronu lub wałkiem, aż będzie bardzo cienkie. Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski, przypominające makaron tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odcedzamy. Podajemy z jogurtem naturalnym i dużą ilością świeżych owoców.
Czekoladowy makaron z owocami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, kakao, sól i nasionka wydrążone z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy jajka, olej, roztopioną czekoladę i odrobinę syropu klonowego. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy więcej syropu klonowego.

2

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut.

3

GOTUJEMY MAKARON

Ciasto kroimy na mniejsze części. Oprószamy mąką i wałkujemy maszynką do makaronu lub wałkiem, aż będzie bardzo cienkie. Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski, przypominające makaron tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odcedzamy. Podajemy z jogurtem naturalnym i dużą ilością świeżych owoców.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2105,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

526,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

85,5 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy

Czekoladowy makaron z owocami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl