zywieniesportowcow.pl

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami

Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

wino czerwone - 750 ml
jabłko czerwone - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
liść laurowy - 6 szt.
majeranek - 2 łyżki
śliwka suszona - 150 g
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 3 szt.
burak - 4 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
tymianek świeży - 20 g
masło - 30 g
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO PRZELEWAMY:
wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.
2.MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY:
i kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
3.UPIECZONE W FOLII BURAKI:
kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO PRZELEWAMY

wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.

2

MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY

i kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.

3

UPIECZONE W FOLII BURAKI

kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9056,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4528,2 kcal

🥑

Tłuszcz

366,1 g

🌾

Węglowodany

146,8 g

🥬

Błonnik

101,5 g

💪

Białko

101,5 g

Podobne przepisy

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl