zywieniesportowcow.pl

Lodowe torciki na maślance z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Lodowe torciki na maślance z truskawkami

Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 125 g
jajko - 3 szt.
maślanka - 150 ml
truskawka - 500 g
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.TRUSKAWKI OCZYSZCZAMY.:
300 G MIKSUJEMY: z maślanką.
2.Z POZOSTAŁYCH TRUSKAWEK:
odkrawamy 8 ładnych plasterków, resztę kroimy na drobną kostkę. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.
3.ŻÓŁTKA I CUKIER:
mieszamy w misce, a następnie ubijamy w gorącej kąpieli wodnej przez 3-5 minut na gęsty krem.
4.DODAJEMY MAŚLANKĘ Z:
truskawkami i pokrojone w kostkę truskawki, mieszamy.
5.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
6.PO JEDNYM PLASTERKU:
truskawki umieszczamy w foremkach do muffinów, zalewamy masą i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki.
7.NASTĘPNIE W FOREMKI:
wtykamy drewniane patyczki lub małe łyżeczki i ponownie wstawiamy do zamrażarki na kolejne 3 godziny do całkowitego zamrożenia. PRZED PODANIEM WYJMUJEMY: z foremek.
Lodowe torciki na maślance z truskawkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TRUSKAWKI OCZYSZCZAMY.

300 G MIKSUJEMY: z maślanką.

2

Z POZOSTAŁYCH TRUSKAWEK

odkrawamy 8 ładnych plasterków, resztę kroimy na drobną kostkę. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.

3

ŻÓŁTKA I CUKIER

mieszamy w misce, a następnie ubijamy w gorącej kąpieli wodnej przez 3-5 minut na gęsty krem.

4

DODAJEMY MAŚLANKĘ Z

truskawkami i pokrojone w kostkę truskawki, mieszamy.

5

DODAJEMY ŚMIETANĘ.

6

PO JEDNYM PLASTERKU

truskawki umieszczamy w foremkach do muffinów, zalewamy masą i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki.

7

NASTĘPNIE W FOREMKI

wtykamy drewniane patyczki lub małe łyżeczki i ponownie wstawiamy do zamrażarki na kolejne 3 godziny do całkowitego zamrożenia. PRZED PODANIEM WYJMUJEMY: z foremek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1252,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,6 kcal

🥑

Tłuszcz

6,6 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Lodowe torciki na maślance z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl