zywieniesportowcow.pl

Sałatka szopska • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Sałatka szopska

Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser feta - 200 g
pomidor czerwony - 3 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
ocet winny, czerwony - 20 ml
sól - 4 g
natka pietruszki - 3 g
pieprz czarny - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY WARZYWA:
Umyj pomidory, ogórka oraz papryki na sicie. Przemyj także natkę pietruszki. Osusz, odstaw.
2.PIECZEMY PAPRYKI:
Papryki przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na ok. 15 minut, a potem wyciągnij i pozwól im przestygnąć przez 10 minut. W międzyczasie przejdź do krojenia reszty warzyw.
3.OBIERAMY CEBULĘ:
Cebulę starannie obierz z łupin, a następnie pokrój ją w cienkie piórka lub drobną kostkę. Wrzuć do miski.
4.KROIMY RESZTĘ WARZYW:
Pomidory i ogórka pokrój w większą kostkę. Wrzuć do miski i wymieszaj z cebulą.
5.DODAJEMY PAPRYKĘ DO SAŁATKI:
Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski.
6.DOPRAWIAMY SAŁATKĘ:
Dopraw warzywa solą oraz pieprzem, a następnie skrop je octem oraz oliwą. Całość porządnie wymieszaj.
7.KRUSZYMY SER:
Ser wyciągnij z opakowania, a następnie odcedź go delikatnie z solanki. Wkrusz go wprost do miseczki.
8.KROIMY NATKĘ PIETRUSZKI:
Natkę pietruszki pokrój lub poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Posyp nią wierzch sałatki. Życzymy smacznego!
Sałatka szopska

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY WARZYWA

Umyj pomidory, ogórka oraz papryki na sicie. Przemyj także natkę pietruszki. Osusz, odstaw.

2

PIECZEMY PAPRYKI

Papryki przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na ok. 15 minut, a potem wyciągnij i pozwól im przestygnąć przez 10 minut. W międzyczasie przejdź do krojenia reszty warzyw.

3

OBIERAMY CEBULĘ

Cebulę starannie obierz z łupin, a następnie pokrój ją w cienkie piórka lub drobną kostkę. Wrzuć do miski.

4

KROIMY RESZTĘ WARZYW

Pomidory i ogórka pokrój w większą kostkę. Wrzuć do miski i wymieszaj z cebulą.

5

DODAJEMY PAPRYKĘ DO SAŁATKI

Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski.

6

DOPRAWIAMY SAŁATKĘ

Dopraw warzywa solą oraz pieprzem, a następnie skrop je octem oraz oliwą. Całość porządnie wymieszaj.

7

KRUSZYMY SER

Ser wyciągnij z opakowania, a następnie odcedź go delikatnie z solanki. Wkrusz go wprost do miseczki.

8

KROIMY NATKĘ PIETRUSZKI

Natkę pietruszki pokrój lub poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Posyp nią wierzch sałatki. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1032,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

258 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

19,6 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Sałatka szopska - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl