Sałatka szopska • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY WARZYWA
Umyj pomidory, ogórka oraz papryki na sicie. Przemyj także natkę pietruszki. Osusz, odstaw.
PIECZEMY PAPRYKI
Papryki przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na ok. 15 minut, a potem wyciągnij i pozwól im przestygnąć przez 10 minut. W międzyczasie przejdź do krojenia reszty warzyw.
OBIERAMY CEBULĘ
Cebulę starannie obierz z łupin, a następnie pokrój ją w cienkie piórka lub drobną kostkę. Wrzuć do miski.
KROIMY RESZTĘ WARZYW
Pomidory i ogórka pokrój w większą kostkę. Wrzuć do miski i wymieszaj z cebulą.
DODAJEMY PAPRYKĘ DO SAŁATKI
Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
Dopraw warzywa solą oraz pieprzem, a następnie skrop je octem oraz oliwą. Całość porządnie wymieszaj.
KRUSZYMY SER
Ser wyciągnij z opakowania, a następnie odcedź go delikatnie z solanki. Wkrusz go wprost do miseczki.
KROIMY NATKĘ PIETRUSZKI
Natkę pietruszki pokrój lub poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Posyp nią wierzch sałatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1032,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
19,6 g
Błonnik
4,8 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Jogurtowy serniczek z airfryera
Pyszny serniczek, który przygotujesz w 10 minut – i to w delikatnie odchudzonej wersji, dzięki wykorzystaniu jogurtu zamiast sera. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są ciasta z airfryera.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Bifteki z fetą
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.