zywieniesportowcow.pl

Gwiazdki Czar • przepis • składniki • przygotowanie

Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Gwiazdki Czar

Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 90 g
kakao - 30 g
mąka pszenna - 40 g
mąka ziemniaczana - 30 g
wiśnia - 200 g
żelatyna - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
cynamon - 2 łyżeczki
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietana 30% - 350 g
cukier - 50 g
wino czerwone - 30 ml
woda - 70 ml

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA:
ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
2.MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ,:
kakao i cynamon przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszankę do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając.
3.PIECZEMY BISZKOPT W:
temperaturze 155-160°C w piekarniku z termoobiegiem przez 20-25 minut lub 160-165°C w piekarniku bez termoobiegu przez 25-30 minut.
4.WIŚNIE ZAGOTOWUJEMY Z:
winem i cukrem.
5.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
20 ml wody.
6.Z MĄKI ZIEMNIACZANEJ:
i 50 ml wody robimy zawiesinę i dodajemy do gotujących się wiśni (gotujemy kisiel).
7.DO GOTUJACEGO SIĘ:
kisielu dodajemy namoczoną żelatynę i cynamon.
8.ŻÓŁTKA UBIJAMY Z:
cukrem na parze na puszystą masę.
9.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY I:
łączymy z ubitymi żółtkami.
10.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
wodzie, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do pozostałych składników.
11.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
12.GDY MASA CZEKOLADOWA:
osiągnie temperaturę około 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką.
13.WODĘ, CZERWONE WINO:
i cukier zagotowujemy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.
14.UPIECZONY I WYSTUDZONY:
biszkopt delikatnie skrawamy z góry (wyrównujemy).
15.SKRAPIAMY PONCZEM I:
wykładamy na niego jeszcze ciepłe wiśnie w żelu, pozostawiamy do wystudzenia.
16.PRZYGOTOWANY MUS CYNAMONOWY:
równomiernie wylewamy na wiśnie.
17.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 2-2,5 godz.
18.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KAKAO:
i dekorujemy.
Gwiazdki Czar

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA

ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.

2

MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ,

kakao i cynamon przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszankę do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając.

3

PIECZEMY BISZKOPT W

temperaturze 155-160°C w piekarniku z termoobiegiem przez 20-25 minut lub 160-165°C w piekarniku bez termoobiegu przez 25-30 minut.

4

WIŚNIE ZAGOTOWUJEMY Z

winem i cukrem.

5

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

20 ml wody.

6

Z MĄKI ZIEMNIACZANEJ

i 50 ml wody robimy zawiesinę i dodajemy do gotujących się wiśni (gotujemy kisiel).

7

DO GOTUJACEGO SIĘ

kisielu dodajemy namoczoną żelatynę i cynamon.

8

ŻÓŁTKA UBIJAMY Z

cukrem na parze na puszystą masę.

9

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY I

łączymy z ubitymi żółtkami.

10

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

wodzie, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do pozostałych składników.

11

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

12

GDY MASA CZEKOLADOWA

osiągnie temperaturę około 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką.

13

WODĘ, CZERWONE WINO

i cukier zagotowujemy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.

14

UPIECZONY I WYSTUDZONY

biszkopt delikatnie skrawamy z góry (wyrównujemy).

15

SKRAPIAMY PONCZEM I

wykładamy na niego jeszcze ciepłe wiśnie w żelu, pozostawiamy do wystudzenia.

16

PRZYGOTOWANY MUS CYNAMONOWY

równomiernie wylewamy na wiśnie.

17

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 2-2,5 godz.

18

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KAKAO

i dekorujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4359,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

544,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

64,8 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Gwiazdki Czar - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl