zywieniesportowcow.pl

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli • przepis • składniki • przygotowanie

Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli

Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 200 ml
ciecierzyca konserwowa - 70 g
pomidory krojone z puszki - 150 g
chorizo - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
tortilla - 4 szt.
ser manchego, plastry - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KIEŁBASKĘ W PLASTRY:
Chorizo kroimy w plastry szerokości około 0,5 cm. Dymkę bez szczypiorku kroimy w kostkę, siekamy ząbek czosnku. Chorizo smażymy na złoty kolor na patelni, dodajemy dymkę i czosnek, delikatnie szklimy. Zalewamy wytrawnym czerwonym winem i gotujemy, aż wino odparuje do 1/3 objętości. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.
2.DO POKROJONYCH POMIDORÓW DODAJEMY:
CZOSNEK, DYMKĘ I STARTY SER: Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drugą dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz starty ser manchego. Doprawiamy oliwą z oliwek.
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KIEŁBASKĘ W PLASTRY

Chorizo kroimy w plastry szerokości około 0,5 cm. Dymkę bez szczypiorku kroimy w kostkę, siekamy ząbek czosnku. Chorizo smażymy na złoty kolor na patelni, dodajemy dymkę i czosnek, delikatnie szklimy. Zalewamy wytrawnym czerwonym winem i gotujemy, aż wino odparuje do 1/3 objętości. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.

2

DO POKROJONYCH POMIDORÓW DODAJEMY

CZOSNEK, DYMKĘ I STARTY SER: Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drugą dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz starty ser manchego. Doprawiamy oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1990,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

497,6 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

20,9 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl