zywieniesportowcow.pl

Gulasz niemiecki • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Gulasz niemiecki

Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion mięsny - 1 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
korzeń pietruszki - 150 g
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 300 g
masło klarowane - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 700 g
mięso gulaszowe wieprzowe - 400 g
mięso wołowe - 400 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA I MIĘSO:
Mięso myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ziemniaki, korzenie pietruszki i marchew obieramy, por oczyszczamy i wszystko kroimy na plasterki o średnicy ok. 1 cm. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
2.PODSMAŻAMY MIĘSO:
Mięso podsmażamy na gorącym maśle klarowanym przez 5-8 minut ze wszystkich stron, doprawiając przy tym solą i pieprzem. Następnie w garnku układamy na przemian warstwy przygotowanych składników, doprawiając przy tym do smaku kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy liść laurowy, dolewamy bulion i zagotowujemy.
3.GOTUJEMY GULASZ:
Gulasz gotujemy na wolnym ogniu bez mieszania przez około 90 minut. Liść laurowy wyjmujemy, gulasz doprawiamy do smaku i podajemy.
Gulasz niemiecki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA I MIĘSO

Mięso myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ziemniaki, korzenie pietruszki i marchew obieramy, por oczyszczamy i wszystko kroimy na plasterki o średnicy ok. 1 cm. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.

2

PODSMAŻAMY MIĘSO

Mięso podsmażamy na gorącym maśle klarowanym przez 5-8 minut ze wszystkich stron, doprawiając przy tym solą i pieprzem. Następnie w garnku układamy na przemian warstwy przygotowanych składników, doprawiając przy tym do smaku kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy liść laurowy, dolewamy bulion i zagotowujemy.

3

GOTUJEMY GULASZ

Gulasz gotujemy na wolnym ogniu bez mieszania przez około 90 minut. Liść laurowy wyjmujemy, gulasz doprawiamy do smaku i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4248,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

708,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

62,5 g

🥬

Błonnik

55,6 g

💪

Białko

55,6 g

Podobne przepisy

Gulasz niemiecki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl