zywieniesportowcow.pl

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
cukier - 80 g
ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 250 ml
sos sojowy - 60 ml
brokuł - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
mąka pszenna tortowa - 30 g
mleko - 0,5 l
ser gorgonzola - 100 g
grana padano, tarty - 40 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
masło - 50 g
ziemniak - 600 g
polędwica wieprzowa - 1 kg
natka pietruszki - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ SITKO:
foremki do zapiekanek mikser lub blender rękaw cukierniczy blachę wyłożoną papierem do pieczenia kratę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Sos Do garnka dajemy otartą skórkę i sok z pomarańczy, starty imbir oraz posiekany czosnek z niewielką ilością soli.
2.CAŁY CZAS MIESZAJĄC:
dodajemy cukier oraz indonezyjski sos sojowy.
3.GARNEK STAWIAMY NA:
palniku, gotujemy na małym ogniu.
4.
SOS REDUKUJEMY.
5.POKROJONĄ W TALARKI:
papryczkę chili z pestkami wrzucamy do gotującego się sosu.
6.ZAPIEKANKA W GARNKACH:
zagotowujemy wodę z solą, blanszujemy osobno różyczki brokułu i kalafiora.
7.NASTĘPNIE HARTUJEMY JE:
w misce z zimną wodą z dodatkiem lodu. ODSĄCZAMY Z NADMIARU: wody.
8.W CZYSTYM GARNKU:
rozpuszczamy masło.
9.DODAJEMY PRZESIANĄ PRZEZ:
sito mąkę, smażymy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.
10.WLEWAMY ZIMNE MLEKO,:
cały czas mieszając.
11.DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,:
sól, pieprz oraz małe kawałki sera gorgonzola.
12.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia sera.
13.DO SOSU DODAJEMY:
żółtka, cały czas mieszając.
14.CZĘŚĆ SOSU BESZAMELOWO-SEROWY:
wykładamy na dno foremek do zapiekanek.
15.NA SOSIE UKŁADAMY:
różyczki brokułu i kalafiora, które ponownie przykrywamy sosem.
16.UKŁADAMY KOLEJNĄ WARSTWĘ:
warzyw, zalewamy sosem, posypujemy startym serem grana padano.
17.ZAPIEKANKI WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 15 minut.
18.ZIEMNIACZKI DUCHESSE ZIEMNIAKI:
gotujemy w mundurkach, następnie obieramy, przekładamy do garnka i miksujemy do uzyskania konsystencji purée.
19.GARNEK STAWIAMY NA:
palniku, ziemniaki suszymy, cały czas mieszając.
20.ZDEJMUJEMY Z PALNIKA,:
dodajemy żółtka i bardzo energicznie mieszamy, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się.
21.DODAJEMY MASŁO I:
dokładnie mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
22.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
rękawa cukierniczego; na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwką z oliwek wyciskamy masę, tworząc małe gniazdka.
23.TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIACZKI:
duchesse wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy 5-10 minut do momentu zarumienienia (ziemniaczki pieczemy równocześnie z zapiekankami).
24.POLĘDWICZKI POLĘDWICZKI MYJEMY,:
oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
25.SMAŻYMY NA MOCNO:
rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oliwy z oliwek około 2 minut z każdej strony.
26.PODSMAŻONE POLĘDWICZKI UKŁADAMY:
na kawałku pergaminu na kracie z piekarnika.
27.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA,:
w którym pieką się zapiekanki i ziemniaki, pieczemy przez 8-10 minut.
28.ZLEWAMY NADMIAR WODY,:
która wyciekła z polędwiczek podczas pieczenia. MIĘSO ODSTAWIAMY NA: bok.
29.JAK PODAWAĆ POLĘDWICZKĘ:
kroimy w plastry na ukos, układamy je na talerzu i polewamy sosem sojowym.
30.OBOK UKŁADAMY:
ziemniaczki.
31.POLĘDWICZKĘ DEKORUJEMY POSIEKANĄ:
natką pietruszki, podajemy z zapiekanką z brokułami i kalafiorem.
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ SITKO

foremki do zapiekanek mikser lub blender rękaw cukierniczy blachę wyłożoną papierem do pieczenia kratę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Sos Do garnka dajemy otartą skórkę i sok z pomarańczy, starty imbir oraz posiekany czosnek z niewielką ilością soli.

2

CAŁY CZAS MIESZAJĄC

dodajemy cukier oraz indonezyjski sos sojowy.

3

GARNEK STAWIAMY NA

palniku, gotujemy na małym ogniu.

4

SOS REDUKUJEMY.

5

POKROJONĄ W TALARKI

papryczkę chili z pestkami wrzucamy do gotującego się sosu.

6

ZAPIEKANKA W GARNKACH

zagotowujemy wodę z solą, blanszujemy osobno różyczki brokułu i kalafiora.

7

NASTĘPNIE HARTUJEMY JE

w misce z zimną wodą z dodatkiem lodu. ODSĄCZAMY Z NADMIARU: wody.

8

W CZYSTYM GARNKU

rozpuszczamy masło.

9

DODAJEMY PRZESIANĄ PRZEZ

sito mąkę, smażymy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.

10

WLEWAMY ZIMNE MLEKO,

cały czas mieszając.

11

DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,

sól, pieprz oraz małe kawałki sera gorgonzola.

12

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia sera.

13

DO SOSU DODAJEMY

żółtka, cały czas mieszając.

14

CZĘŚĆ SOSU BESZAMELOWO-SEROWY

wykładamy na dno foremek do zapiekanek.

15

NA SOSIE UKŁADAMY

różyczki brokułu i kalafiora, które ponownie przykrywamy sosem.

16

UKŁADAMY KOLEJNĄ WARSTWĘ

warzyw, zalewamy sosem, posypujemy startym serem grana padano.

17

ZAPIEKANKI WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 15 minut.

18

ZIEMNIACZKI DUCHESSE ZIEMNIAKI

gotujemy w mundurkach, następnie obieramy, przekładamy do garnka i miksujemy do uzyskania konsystencji purée.

19

GARNEK STAWIAMY NA

palniku, ziemniaki suszymy, cały czas mieszając.

20

ZDEJMUJEMY Z PALNIKA,

dodajemy żółtka i bardzo energicznie mieszamy, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się.

21

DODAJEMY MASŁO I

dokładnie mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

22

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

rękawa cukierniczego; na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwką z oliwek wyciskamy masę, tworząc małe gniazdka.

23

TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIACZKI

duchesse wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy 5-10 minut do momentu zarumienienia (ziemniaczki pieczemy równocześnie z zapiekankami).

24

POLĘDWICZKI POLĘDWICZKI MYJEMY,

oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

25

SMAŻYMY NA MOCNO

rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oliwy z oliwek około 2 minut z każdej strony.

26

PODSMAŻONE POLĘDWICZKI UKŁADAMY

na kawałku pergaminu na kracie z piekarnika.

27

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA,

w którym pieką się zapiekanki i ziemniaki, pieczemy przez 8-10 minut.

28

ZLEWAMY NADMIAR WODY,

która wyciekła z polędwiczek podczas pieczenia. MIĘSO ODSTAWIAMY NA: bok.

29

JAK PODAWAĆ POLĘDWICZKĘ

kroimy w plastry na ukos, układamy je na talerzu i polewamy sosem sojowym.

30

OBOK UKŁADAMY

ziemniaczki.

31

POLĘDWICZKĘ DEKORUJEMY POSIEKANĄ

natką pietruszki, podajemy z zapiekanką z brokułami i kalafiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3630,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

907,6 kcal

🥑

Tłuszcz

47,1 g

🌾

Węglowodany

90,1 g

🥬

Błonnik

36,0 g

💪

Białko

36,0 g

Podobne przepisy

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl