zywieniesportowcow.pl

Golonka w kapuście • przepis • składniki • przygotowanie

Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Golonka w kapuście

Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Czas przygotowania
225 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 500 ml
golonka wieprzowa - 2 szt.
kapusta kiszona - 800 g
piwo bezalkoholowe - 100 ml
cebula - 2 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 5 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
majeranek - 0,3 łyżeczki
kminek - 1 szczypta
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki
olej - 40 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.
2.PŁUCZEMY KAPUSTĘ:
Wkładamy kapustę do sita i płuczemy, a potem z grubsza ją siekamy.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Rozgrzewamy w garnku olej (20 ml), wrzucamy cebulę i podsmażamy ją, aż nabierze rumianego koloru.
4.DODAJEMY KAPUSTĘ:
Do garnka dodajemy kapustę, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy (poza solą), resztę oleju i podsmażamy przez 10 minut. Co jakiś czas mieszamy wszystko.
5.DODAJEMY GOLONKĘ:
Golonkę myjemy i osuszamy, a potem dodajemy do kapusty i podsmażamy przez 10 minut.
6.DODAJEMY WODĘ:
Do kapusty wlewamy wodę, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż golonka zmięknie (ok. 1,5 godziny).
7.PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO NACZYNIA:
Wyciągamy z garnka golonkę i odkładamy obok. Potem wyciągamy ⅓ porcji kapusty i układamy ją w naczyniu, a następnie przykrywamy golonką. Następnie mięso przykrywamy pozostałą kapustą i podlewamy delikatnie wywarem, który powstał podczas gotowania (wystarczy ok. 100 ml). Na koniec wlewamy także piwo.
8.PIECZEMY GOLONKĘ:
Golonkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu golonka jest gotowa do zjedzenia.
Golonka w kapuście

Czas przygotowania

225 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.

2

PŁUCZEMY KAPUSTĘ

Wkładamy kapustę do sita i płuczemy, a potem z grubsza ją siekamy.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Rozgrzewamy w garnku olej (20 ml), wrzucamy cebulę i podsmażamy ją, aż nabierze rumianego koloru.

4

DODAJEMY KAPUSTĘ

Do garnka dodajemy kapustę, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy (poza solą), resztę oleju i podsmażamy przez 10 minut. Co jakiś czas mieszamy wszystko.

5

DODAJEMY GOLONKĘ

Golonkę myjemy i osuszamy, a potem dodajemy do kapusty i podsmażamy przez 10 minut.

6

DODAJEMY WODĘ

Do kapusty wlewamy wodę, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż golonka zmięknie (ok. 1,5 godziny).

7

PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO NACZYNIA

Wyciągamy z garnka golonkę i odkładamy obok. Potem wyciągamy ⅓ porcji kapusty i układamy ją w naczyniu, a następnie przykrywamy golonką. Następnie mięso przykrywamy pozostałą kapustą i podlewamy delikatnie wywarem, który powstał podczas gotowania (wystarczy ok. 100 ml). Na koniec wlewamy także piwo.

8

PIECZEMY GOLONKĘ

Golonkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu golonka jest gotowa do zjedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2225,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1112,7 kcal

🥑

Tłuszcz

77,4 g

🌾

Węglowodany

33,2 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

75,9 g

Podobne przepisy

Golonka w kapuście - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl