zywieniesportowcow.pl

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem • przepis • składniki • przygotowanie

Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem

Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Czas przygotowania
225 min
Liczba porcji
Poziom trudności
trudny

Składniki

cynamon - 2,5 łyżeczki
imbir mielony - 2,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
cukier brązowy - 150 g
ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
goździki - 0,25 łyżeczki
dżem pomarańczowy - 50 g
likier pomarańczowy - 60 ml
masło - 125 g
melasa - 120 ml
sok z pomarańczy - 60 ml
orzech włoski - 240 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
soda oczyszczona - 0,75 łyżeczki
sól - 0,75 łyżeczki
olej - 20 ml
sok z buraka - 60 ml
woda - 250 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
marcepan - 500 g
masa cukrowa biała - 400 g
barwnik spożywczy - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. PRZYGOTOWANIE ROZGRZAĆ PIEKARNIK: do 175°C.
2.BLACHĘ (28 X:
23 cm) spryskać sprayem do pieczenia (lub wysmarować olejem), wyłożyć papierem do pieczenia, ponownie spryskać, oprószyć mąką, nadmiar usunąć.
3.W MAŁEJ MISECZCE:
wymieszać sodę oczyszczoną z wrzącą wodą. ODSTAWIĆ.
4.PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ:
przyprawy, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko w dużej misce.
5.MASŁO UBIĆ Z:
cukrem i startą skórką z pomarańczy, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 MINUT).
6.DODAĆ MELASĘ, LIKIER:
(jeśli używamy), sok z pomarańczy, syrop z buraków cukrowych (lub syrop klonowy) oraz mieszankę wrzącej wody z sodą oczyszczoną.
7.DODAĆ MIESZANKĘ MĄKI:
i przypraw, następnie lekko ubite jaja i ekstrakt waniliowy.
8.NA KOŃCU WMIESZAĆ:
drobno posiekane orzechy.
9.CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA:
blachę i piec ok. 30-35 MINUT.
10.POZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA:
na blaszce – ok. 20 MINUT.
11.ODWRÓCIĆ BLACHĘ, WYŁOŻYĆ:
ciasto, odkleić papier, uważnie odwrócić ciasto ponownie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
12.PO WYSTYGNIĘCIU CIASTA:
ścinamy górę tak, by otrzymać gładką powierzchnię.
13.FORMĄ DO WYCINANIA:
ciastek o średnicy ok.
14.5 CM WYCINAMY:
krążki.
15.SMARUJEMY GÓRĘ JEDNEGO:
krążka konfiturą z pomarańczy (lub dżemem z pomarańczy) i przekładamy drugim krążkiem (jak tort).
16.W TEN SPOSÓB:
powinniśmy otrzymać ok. 9-10 MINITORCIKÓW.
17.BRZEGI KAŻDEGO MINITORCIKU:
smarujemy konfiturą wcześniej przeciśniętą przez sitko (aby pozbyć się grudek).
18.ROZWAŁKOWUJEMY MARCEPAN I:
wycinamy krążki na górę torcików.
19.NASTĘPNIE ROZWAŁKOWUJEMY PASKI:
na pokrycie boków. WYGŁADZAMY.
20.ROZWAŁKOWUJEMY MAŁE KRĄŻKI:
masy cukrowej.
21.LEKKO ZWILŻAMY MARCEPAN,:
pokrywamy go masą cukrową. WYGŁADZAMY.
22.WYCINAMY Z KOLOROWEJ:
masy cukrowej listki, płatki i lepimy pozostałe elementy dekoracji.
23.LEKKO POSYPUJEMY ZŁOTYM:
barwnikiem w proszku, aby dodać torcikom blasku.
24.OBDAROWUJEMY TORCIKAMI BLISKICH,:
a resztę zjadamy sami.
Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem

Czas przygotowania

225 min

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. PRZYGOTOWANIE ROZGRZAĆ PIEKARNIK: do 175°C.

2

BLACHĘ (28 X

23 cm) spryskać sprayem do pieczenia (lub wysmarować olejem), wyłożyć papierem do pieczenia, ponownie spryskać, oprószyć mąką, nadmiar usunąć.

3

W MAŁEJ MISECZCE

wymieszać sodę oczyszczoną z wrzącą wodą. ODSTAWIĆ.

4

PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ

przyprawy, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko w dużej misce.

5

MASŁO UBIĆ Z

cukrem i startą skórką z pomarańczy, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 MINUT).

6

DODAĆ MELASĘ, LIKIER

(jeśli używamy), sok z pomarańczy, syrop z buraków cukrowych (lub syrop klonowy) oraz mieszankę wrzącej wody z sodą oczyszczoną.

7

DODAĆ MIESZANKĘ MĄKI

i przypraw, następnie lekko ubite jaja i ekstrakt waniliowy.

8

NA KOŃCU WMIESZAĆ

drobno posiekane orzechy.

9

CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA

blachę i piec ok. 30-35 MINUT.

10

POZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA

na blaszce – ok. 20 MINUT.

11

ODWRÓCIĆ BLACHĘ, WYŁOŻYĆ

ciasto, odkleić papier, uważnie odwrócić ciasto ponownie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

12

PO WYSTYGNIĘCIU CIASTA

ścinamy górę tak, by otrzymać gładką powierzchnię.

13

FORMĄ DO WYCINANIA

ciastek o średnicy ok.

14

5 CM WYCINAMY

krążki.

15

SMARUJEMY GÓRĘ JEDNEGO

krążka konfiturą z pomarańczy (lub dżemem z pomarańczy) i przekładamy drugim krążkiem (jak tort).

16

W TEN SPOSÓB

powinniśmy otrzymać ok. 9-10 MINITORCIKÓW.

17

BRZEGI KAŻDEGO MINITORCIKU

smarujemy konfiturą wcześniej przeciśniętą przez sitko (aby pozbyć się grudek).

18

ROZWAŁKOWUJEMY MARCEPAN I

wycinamy krążki na górę torcików.

19

NASTĘPNIE ROZWAŁKOWUJEMY PASKI

na pokrycie boków. WYGŁADZAMY.

20

ROZWAŁKOWUJEMY MAŁE KRĄŻKI

masy cukrowej.

21

LEKKO ZWILŻAMY MARCEPAN,

pokrywamy go masą cukrową. WYGŁADZAMY.

22

WYCINAMY Z KOLOROWEJ

masy cukrowej listki, płatki i lepimy pozostałe elementy dekoracji.

23

LEKKO POSYPUJEMY ZŁOTYM

barwnikiem w proszku, aby dodać torcikom blasku.

24

OBDAROWUJEMY TORCIKAMI BLISKICH,

a resztę zjadamy sami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9305,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

9305,5 kcal

🥑

Tłuszcz

390,8 g

🌾

Węglowodany

1312,0 g

🥬

Błonnik

146,7 g

💪

Białko

146,7 g

Podobne przepisy

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl