zywieniesportowcow.pl

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową

Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 40 g
śmietana 30% - 200 g
woda - 40 g
żelatyna - 4 g
cytryna - 0,5 szt.
cukier trzcinowy - 60 g
masło - 70 g
mąka pszenna - 140 g
pomarańcza - 160 g
malina - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER:
4 małe słoiczki worek cukierniczy piekarnik nagrzany do temperatury 170°C (termooobieg) Przygotuj wcześniej Mocno schłódź śmietankę. 4 G ŻELATYNY: namocz w 25 g wody oraz 10 g żelatyny namoczonej w 40 g wody.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUS:
cytrynowy Bardzo mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy ją na sztywno.
3.DO UBITEJ ŚMIETANKI:
dodajemy cukier puder oraz startą skórkę z cytryny, mieszamy.
4.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej.
5.DODAJEMY DO NIEJ:
rozpuszczoną żelatynę oraz sok z cytryny. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
6.PRZYGOTOWANĄ MASĘ UMIESZCZAMY:
w worku cukierniczym i szprycujemy do słoiczków.
7.WYRÓWNUJEMY POWIERZCHNIĘ MUSU:
w słoiczkach, które wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
8.GALARETKA POMARAŃCZOWA FILETUJEMY:
pomarańcze.
9.FILETY Z POMARAŃCZY:
przekładamy do garnka, wyciskamy do środka również sok z pozostałości owocu, następnie podgrzewamy. DODAJEMY CUKIER: trzcinowy.
10.CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, CO:
jakiś czas mieszając.
11.ZAGOTOWANE POMARAŃCZE ZDEJMUJEMY:
z ognia, następnie dodajemy do nich rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej żelatynę. MIESZAMY.
12.MASĘ MIKSUJEMY ZA:
pomocą miksera.
13.GALARETKĘ SCHŁADZAMY DO:
temperatury pokojowej.
14.ROZLEWAMY ZA POMOCĄ:
łyżki do słoiczków z musem cytrynowym.
15.MUS Z GALARETKĄ:
wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
16.KRUSZONKA CYTRYNOWA MASŁO,:
cukier trzcinowy oraz startą skórkę z cytryny przekładamy do miski. SKŁADNIKI MIESZAMY: rękoma.
17.KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ:
się, dodajemy do nich 70 g mąki. CAŁOŚĆ MIESZAMY: rękoma.
18.NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW:
dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą część mąki.
19.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY:
ze sobą i wyrabiamy.
20.KRUSZONKĘ WYSYPUJEMY NA:
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C (termooobieg) przez 10-12 minut.
21.WYPIECZONĄ KRUSZONKĘ ODSTAWIAMY:
do wystygnięcia.
22.JAK PODAWAĆ PRZESTUDZONĄ:
kruszonką posypujemy wcześniej przygotowane desery.
23.DEKORUJEMY PLASTERKAMI POMARAŃCZY:
i malinami.
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER

4 małe słoiczki worek cukierniczy piekarnik nagrzany do temperatury 170°C (termooobieg) Przygotuj wcześniej Mocno schłódź śmietankę. 4 G ŻELATYNY: namocz w 25 g wody oraz 10 g żelatyny namoczonej w 40 g wody.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUS

cytrynowy Bardzo mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy ją na sztywno.

3

DO UBITEJ ŚMIETANKI

dodajemy cukier puder oraz startą skórkę z cytryny, mieszamy.

4

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej.

5

DODAJEMY DO NIEJ

rozpuszczoną żelatynę oraz sok z cytryny. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.

6

PRZYGOTOWANĄ MASĘ UMIESZCZAMY

w worku cukierniczym i szprycujemy do słoiczków.

7

WYRÓWNUJEMY POWIERZCHNIĘ MUSU

w słoiczkach, które wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.

8

GALARETKA POMARAŃCZOWA FILETUJEMY

pomarańcze.

9

FILETY Z POMARAŃCZY

przekładamy do garnka, wyciskamy do środka również sok z pozostałości owocu, następnie podgrzewamy. DODAJEMY CUKIER: trzcinowy.

10

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, CO

jakiś czas mieszając.

11

ZAGOTOWANE POMARAŃCZE ZDEJMUJEMY

z ognia, następnie dodajemy do nich rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej żelatynę. MIESZAMY.

12

MASĘ MIKSUJEMY ZA

pomocą miksera.

13

GALARETKĘ SCHŁADZAMY DO

temperatury pokojowej.

14

ROZLEWAMY ZA POMOCĄ

łyżki do słoiczków z musem cytrynowym.

15

MUS Z GALARETKĄ

wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.

16

KRUSZONKA CYTRYNOWA MASŁO,

cukier trzcinowy oraz startą skórkę z cytryny przekładamy do miski. SKŁADNIKI MIESZAMY: rękoma.

17

KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ

się, dodajemy do nich 70 g mąki. CAŁOŚĆ MIESZAMY: rękoma.

18

NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW

dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą część mąki.

19

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY

ze sobą i wyrabiamy.

20

KRUSZONKĘ WYSYPUJEMY NA

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C (termooobieg) przez 10-12 minut.

21

WYPIECZONĄ KRUSZONKĘ ODSTAWIAMY

do wystygnięcia.

22

JAK PODAWAĆ PRZESTUDZONĄ

kruszonką posypujemy wcześniej przygotowane desery.

23

DEKORUJEMY PLASTERKAMI POMARAŃCZY

i malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2359,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

589,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,7 g

🌾

Węglowodany

72,4 g

🥬

Błonnik

10,0 g

💪

Białko

10,0 g

Podobne przepisy

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl