zywieniesportowcow.pl

Pesto z suszonych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor suszony - 70 g
oliwa z oliwek - 70 ml
migdały płatki - 60 g
parmezan - 60 g
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 0,25 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK:
Czosnek obierz z łupinki, a potem wrzuć do moździerza.
2.UCIERAMY CZOSNEK Z MIGDAŁAMI:
Do moździerza dodaj płatki migdałów, a następnie zacznij ucierać je wraz z czosnkiem. Kiedy w naczyniu utworzy się gęsta pasta, możesz dodać pomidory i ponownie rozetrzeć. Pamiętaj, aby wybrać suszone pomidory nie z oleju.
3.DODAJEMY OLIWĘ:
W utworzoną masę pomidorową wtłocz powoli oliwę, aby utworzyć kremową pastę.
4.DODAJEMY SER:
Gdy oliwa połączy się z resztą składników, zetrzyj na tarce parmezan wprost do moździerza. Całość starannie wymieszaj i utrzyj na gładką masę.
5.PRZYPRAWIAMY PASTĘ:
Zanim sięgniesz po sól, sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone. Jeśli tak, pomiń ją, jeśli nie — dodaj wraz z pieprzem i zamieszaj.
6.PRZEKŁADAMY GOTOWE PESTO DO SŁOIKA:
Gdy pesto będzie gotowe, przełóż je delikatnie do słoika. Całość przykryj małą warstwą oliwy, która dobrze zakonserwuje pastę i zakręć.
Pesto z suszonych pomidorów

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz z łupinki, a potem wrzuć do moździerza.

2

UCIERAMY CZOSNEK Z MIGDAŁAMI

Do moździerza dodaj płatki migdałów, a następnie zacznij ucierać je wraz z czosnkiem. Kiedy w naczyniu utworzy się gęsta pasta, możesz dodać pomidory i ponownie rozetrzeć. Pamiętaj, aby wybrać suszone pomidory nie z oleju.

3

DODAJEMY OLIWĘ

W utworzoną masę pomidorową wtłocz powoli oliwę, aby utworzyć kremową pastę.

4

DODAJEMY SER

Gdy oliwa połączy się z resztą składników, zetrzyj na tarce parmezan wprost do moździerza. Całość starannie wymieszaj i utrzyj na gładką masę.

5

PRZYPRAWIAMY PASTĘ

Zanim sięgniesz po sól, sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone. Jeśli tak, pomiń ją, jeśli nie — dodaj wraz z pieprzem i zamieszaj.

6

PRZEKŁADAMY GOTOWE PESTO DO SŁOIKA

Gdy pesto będzie gotowe, przełóż je delikatnie do słoika. Całość przykryj małą warstwą oliwy, która dobrze zakonserwuje pastę i zakręć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1094,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

18,5 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Pesto z suszonych pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl