zywieniesportowcow.pl

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami

Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 500 g
mąka włoska typ 00 - 300 g
jajko - 1 szt.
pomidor malinowy - 8 szt.
mozzarella - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
sól - 2 g
pieprz czarny - 0,5 g
bazylia świeża - 5 liści

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Dokładnie umyj ziemniaki, a potem obierz je z łupiny. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w drobną kostkę i gotowanie w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu ziemniaki nie powinny się rozpadać, a być delikatnie miękkie. Tak przygotowanie warzywa odcedź i odłóż do ostygnięcia.
2.PRZECIERAMY ZIEMNIAKI NA PURÉE:
Ugotowanie ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj je na gładkie purée.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Do dużej miski włóż ziemniaczane purée, a potem dodaj sól i jajko. Całość wymieszaj i zacznij powoli dodawać mąkę. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, a potem wyłóż na blat podsypany mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do rąk.
4.FORMUJEMY GNOCCHI:
Podziel ciasto na dwie części, a potem z każdej z nich uformuj wałeczek. Oba wałki pokrój na kawałki o grubości 2-2,5 cm. Jeśli chcesz zbliżyć się do klasyki, możesz odcisnąć na kluseczkach widelec, by utworzyć na ich powierzchni charakterystyczny wzór.
5.GOTUJEMY GNOCCHI:
W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty albo do momentu, w którym wypłyną na wierzch. Odlej wodę z gotowania do kubka (ok. 40 ml), a potem przecedź kluseczki i odstaw na czas przyrządzania sosu.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek obierz, rozgnieć nożem i poszatkuj drobno. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Bazylię umyj i poszatkuj.
7.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie usmaż na niej czosnek. Smaż przez chwilę, aby ulotnił swój aromat. Po chwili dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, przypraw go solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
8.DODAJEMY BAZYLIĘ I GNOCCHI:
Do duszących się pomidorów dodaj poszatkowaną bazylię oraz gnocchi i zamieszaj. Całość powinna dusić się jeszcze przez 6-7 minut.
9.KROIMY MOZZARELLĘ:
Mozzarellę odcedź, a następnie pokrój ją w plastry.
10.PIECZEMY GNOCCHI:
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i wsadź do pieca. Zapiekanka powinna piec się ok. 15 minut, a wierzchnia pierzynka z sera powinna się mocno zarumienić.
11.PODAJEMY GNOCCHI:
Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozwól jej chwilę ostygnąć. Po kilku minutach możesz przekładać gnocchi na talerze.
Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Dokładnie umyj ziemniaki, a potem obierz je z łupiny. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w drobną kostkę i gotowanie w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu ziemniaki nie powinny się rozpadać, a być delikatnie miękkie. Tak przygotowanie warzywa odcedź i odłóż do ostygnięcia.

2

PRZECIERAMY ZIEMNIAKI NA PURÉE

Ugotowanie ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj je na gładkie purée.

3

WYRABIAMY CIASTO

Do dużej miski włóż ziemniaczane purée, a potem dodaj sól i jajko. Całość wymieszaj i zacznij powoli dodawać mąkę. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, a potem wyłóż na blat podsypany mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do rąk.

4

FORMUJEMY GNOCCHI

Podziel ciasto na dwie części, a potem z każdej z nich uformuj wałeczek. Oba wałki pokrój na kawałki o grubości 2-2,5 cm. Jeśli chcesz zbliżyć się do klasyki, możesz odcisnąć na kluseczkach widelec, by utworzyć na ich powierzchni charakterystyczny wzór.

5

GOTUJEMY GNOCCHI

W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty albo do momentu, w którym wypłyną na wierzch. Odlej wodę z gotowania do kubka (ok. 40 ml), a potem przecedź kluseczki i odstaw na czas przyrządzania sosu.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz, rozgnieć nożem i poszatkuj drobno. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Bazylię umyj i poszatkuj.

7

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie usmaż na niej czosnek. Smaż przez chwilę, aby ulotnił swój aromat. Po chwili dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, przypraw go solą oraz pieprzem. Wymieszaj.

8

DODAJEMY BAZYLIĘ I GNOCCHI

Do duszących się pomidorów dodaj poszatkowaną bazylię oraz gnocchi i zamieszaj. Całość powinna dusić się jeszcze przez 6-7 minut.

9

KROIMY MOZZARELLĘ

Mozzarellę odcedź, a następnie pokrój ją w plastry.

10

PIECZEMY GNOCCHI

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i wsadź do pieca. Zapiekanka powinna piec się ok. 15 minut, a wierzchnia pierzynka z sera powinna się mocno zarumienić.

11

PODAJEMY GNOCCHI

Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozwól jej chwilę ostygnąć. Po kilku minutach możesz przekładać gnocchi na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2577,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

644,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

92,2 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

25,9 g

Podobne przepisy

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl