zywieniesportowcow.pl

Galaretka z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Galaretka z kurczaka

Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 1 l
kurczak udko - 4 szt.
marchew - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
cebula - 1 szt.
por - 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
żelatyna - 3 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
ocet - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a potem wkładamy je do garnka i zalewamy litrem wody. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu.
2.USUWAMY SZUMOWINY:
Gdy woda zacznie się gotować, ściągamy z powierzchni wywaru szumowiny przy pomocy drobnego sitka.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew, por, seler i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Seler i korzeń kroimy na mniejsze kawałki. Por przekrawamy na pół. Marchew kroimy w plasterki i zostawiamy na desce.
4.DODAJEMY WARZYWA DO WYWARU I PRZYPRAWY:
Seler, korzeń pietruszki oraz pora wrzucamy do wywaru. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ponownie przykrywamy wywar i gotujemy, aż do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum. Całość powinna gotować się 30 minut.
5.DODAJEMY MARCHEW:
Dorzucamy pokrojoną marchew do wywaru i gotujemy, aż zmięknie (ok. 15-20 minut).
6.PRZECEDZAMY BULION:
Przecedzamy bulion do rondelka, oddzielając ugotowane warzywa. Wyławiamy marchewkę i przekładamy ją do miseczki. Wyławiamy także udka z kurczaka i odkładamy je do miski. Bulion studzimy.
7.KLARUJEMY BULION:
Odcedzony bulion ponownie ustawiamy na kuchence i wbijamy do niego białko z 1 jajka oraz ocet. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gdy jajko się zetnie, a bulion oczyści, przecedzamy go do umytego garnka przez gazę. Czynność powtarzamy dwukrotnie, zawsze przelewając wywar do umytego naczynia.
8.DODAJEMY ŻELATYNĘ:
Do przecedzonego i wyklarowanego bulionu dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy garnek na bok i studzimy go.
9.PRZYGOTOWUJEMY SALATERKI:
Do salaterek wkładamy kilka plasterków marchewki. Obieramy mięso z udek, rozdrabiamy i również układamy do salaterek (bez skóry). Dodajemy kilka listków natki pietruszki.
10.ZALEWAMY SALATERKI GALARETKĄ.:
Gotową galaretką zalewamy salaterki, a potem wkładamy je do lodówki. Galaretka będzie gotowa po ok. 6 godzinach spędzonych w lodówce.
Galaretka z kurczaka

Czas przygotowania

480 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a potem wkładamy je do garnka i zalewamy litrem wody. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu.

2

USUWAMY SZUMOWINY

Gdy woda zacznie się gotować, ściągamy z powierzchni wywaru szumowiny przy pomocy drobnego sitka.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew, por, seler i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Seler i korzeń kroimy na mniejsze kawałki. Por przekrawamy na pół. Marchew kroimy w plasterki i zostawiamy na desce.

4

DODAJEMY WARZYWA DO WYWARU I PRZYPRAWY

Seler, korzeń pietruszki oraz pora wrzucamy do wywaru. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ponownie przykrywamy wywar i gotujemy, aż do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum. Całość powinna gotować się 30 minut.

5

DODAJEMY MARCHEW

Dorzucamy pokrojoną marchew do wywaru i gotujemy, aż zmięknie (ok. 15-20 minut).

6

PRZECEDZAMY BULION

Przecedzamy bulion do rondelka, oddzielając ugotowane warzywa. Wyławiamy marchewkę i przekładamy ją do miseczki. Wyławiamy także udka z kurczaka i odkładamy je do miski. Bulion studzimy.

7

KLARUJEMY BULION

Odcedzony bulion ponownie ustawiamy na kuchence i wbijamy do niego białko z 1 jajka oraz ocet. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gdy jajko się zetnie, a bulion oczyści, przecedzamy go do umytego garnka przez gazę. Czynność powtarzamy dwukrotnie, zawsze przelewając wywar do umytego naczynia.

8

DODAJEMY ŻELATYNĘ

Do przecedzonego i wyklarowanego bulionu dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy garnek na bok i studzimy go.

9

PRZYGOTOWUJEMY SALATERKI

Do salaterek wkładamy kilka plasterków marchewki. Obieramy mięso z udek, rozdrabiamy i również układamy do salaterek (bez skóry). Dodajemy kilka listków natki pietruszki.

10

ZALEWAMY SALATERKI GALARETKĄ.

Gotową galaretką zalewamy salaterki, a potem wkładamy je do lodówki. Galaretka będzie gotowa po ok. 6 godzinach spędzonych w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1524,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

152,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5 g

🌾

Węglowodany

10,7 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Galaretka z kurczaka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl