zywieniesportowcow.pl

Domowe pastrami • przepis • składniki • przygotowanie

Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Domowe pastrami

Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier trzcinowy - 4 łyżki
cynamon, laska - 6 g
goździki - 1 łyżka
anyż gwiazdki - 3 szt.
imbir mielony - 2 łyżki
mostek wołowy - 1,5 kg
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 2 łyżeczki
sól - 150 g
woda - 2 l
gorczyca - 2 łyżki
kardamon - 1 łyżka
kolendra ziarna - 2 łyżki
bułka hamburgerowa - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
musztarda dijon - 2 łyżeczki
ogórek kiszony - 4 szt.
sałata rzymska - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
moździerz folię spożywczą ręcznik papierowy naczynie żaroodporne grill z pokrywą namoczone kawałki drewna liściastego Przygotuj wcześniej Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.
2.
PRZEPIS WIELOETAPOWY!
3.Łączny czas przygotowywania:
ok. 12 dni.
4.
Sposób przygotowania.
5.PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE:
DO DUŻEJ MISKI WLEWAMY WODĘ.
6.DODAJEMY SÓL PEKLUJĄCĄ I PRZYPRAWY:
laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon.
7.
Mieszamy, aż sól się rozpuści.
8.
Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień. Krok 2.
9.
PRZYPRAWIAMY MIĘSO W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz.
10.
Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą.
11.
Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.
12.
Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony.
13.
Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
14.
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.
15.WĘDZIMY MIĘSO MIĘSO W:
przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając.
16.
W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.
17.Opcjonalnie:
wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.
18.SKŁADAMY BURGERY BUŁKI PRZEKRAWAMY:
na pół, obie połówki smarujemy musztardą.
19.Na dolną część bułki wykładamy kolejno:
sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.
20.
Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.
Domowe pastrami

Czas przygotowania

480 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

moździerz folię spożywczą ręcznik papierowy naczynie żaroodporne grill z pokrywą namoczone kawałki drewna liściastego Przygotuj wcześniej Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.

2

PRZEPIS WIELOETAPOWY!

3

Łączny czas przygotowywania

ok. 12 dni.

4

Sposób przygotowania.

5

PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE

DO DUŻEJ MISKI WLEWAMY WODĘ.

6

DODAJEMY SÓL PEKLUJĄCĄ I PRZYPRAWY

laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon.

7

Mieszamy, aż sól się rozpuści.

8

Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień. Krok 2.

9

PRZYPRAWIAMY MIĘSO W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz.

10

Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą.

11

Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.

12

Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony.

13

Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

14

Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.

15

WĘDZIMY MIĘSO MIĘSO W

przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając.

16

W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.

17

Opcjonalnie

wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.

18

SKŁADAMY BURGERY BUŁKI PRZEKRAWAMY

na pół, obie połówki smarujemy musztardą.

19

Na dolną część bułki wykładamy kolejno

sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.

20

Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

832,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

73,9 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy

Domowe pastrami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl