Kawa z imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WODĘ Z IMBIREM
Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietanę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy.
PODAJEMY KAWĘ
Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy natychmiast z cukrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
678 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
169,5 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
9,2 g
Błonnik
1,7 g
Białko
1,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Zielony koktajl z selerem i jabłkiem
Ten zielony koktajl na bazie selera i jabłka to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety w błonnik. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub zdrowa przekąska.

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
Przepis na aromatyczną herbatkę, którą można pić cały dzień! Koniecznie wypróbuj przepis Karola