zywieniesportowcow.pl

Babka orzechowo-migdałowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Babka orzechowo-migdałowa

Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
cukier - 250 g
czekolada mleczna - 100 g
jajko - 3 szt.
kakao - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
mleko - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 400 g
mieszanka orzechów - 275 g
olej z orzechów włoskich - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CAŁE JAJKA:
oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę.
2.STALE MIKSUJĄC, DODAJEMY:
cukier, mleko oraz olej.
3.W DUŻEJ MISCE:
łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
4.ORZECHY DROBNO:
siekamy.
5.POŁOWĘ DODAJEMY DO:
suchych składników.
6.POZOSTAŁE ORZECHY:
odstawiamy.
7.DO MOKRYCH SKŁADNIKÓW:
dodajemy stopniowo suche.
8.CAŁOŚĆ MIESZAMY MIKSEREM:
lub łopatką.
9.GOTOWE CIASTO PRZELEWAMY:
do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.
10.CIASTO PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).
11.BABKĘ WYJMUJEMY Z:
piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut.
12.PO TYM CZASIE:
wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
13.CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA:
kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.
14.DODAJEMY MASŁO I:
podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą.
15.TAK PRZYGOTOWANĄ POLEWĄ:
polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.
Babka orzechowo-migdałowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CAŁE JAJKA

oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę.

2

STALE MIKSUJĄC, DODAJEMY

cukier, mleko oraz olej.

3

W DUŻEJ MISCE

łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

4

ORZECHY DROBNO

siekamy.

5

POŁOWĘ DODAJEMY DO

suchych składników.

6

POZOSTAŁE ORZECHY

odstawiamy.

7

DO MOKRYCH SKŁADNIKÓW

dodajemy stopniowo suche.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY MIKSEREM

lub łopatką.

9

GOTOWE CIASTO PRZELEWAMY

do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.

10

CIASTO PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).

11

BABKĘ WYJMUJEMY Z

piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut.

12

PO TYM CZASIE

wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

13

CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA

kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.

14

DODAJEMY MASŁO I

podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą.

15

TAK PRZYGOTOWANĄ POLEWĄ

polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6480 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

540 kcal

🥑

Tłuszcz

32 g

🌾

Węglowodany

53,4 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy

Babka orzechowo-migdałowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl