zywieniesportowcow.pl

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa

Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 300 g
sok z cytryny - 25 ml
malina - 300 g
sok z limonki - 10 ml
cukier żelujący 2:1 - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY:
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy maliny, cukier żelujący i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie rozgniatając owoce za pomocą łopatki.
2.PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ:
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
3.WEKUJEMY KONFITURĘ:
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY:
W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy borówki, cukier żelujący i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
5.PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ:
Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.
6.WEKUJEMY KONFITURĘ:
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.
Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa

Czas przygotowania

10 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY

W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy maliny, cukier żelujący i sok wyciśnięty z limonki. Całość dokładnie mieszamy, delikatnie rozgniatając owoce za pomocą łopatki.

2

PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.

3

WEKUJEMY KONFITURĘ

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KONFITURY

W misce przeznaczonej do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej łączymy borówki, cukier żelujący i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

5

PODGRZEWAMY OWOCE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc ok. 1200-1400 watów i uruchamiamy urządzenie. Składniki konfitury stopniowo doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by cukier równomiernie rozprowadził się w owocach.

6

WEKUJEMY KONFITURĘ

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przekładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Zanim zakręcimy słoik, umieszczamy konfiturę w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 1200-1400 watów i podgrzewamy ok. 10-12 sekund, by ponownie ją zagotować.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

748 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

187 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

45,8 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl