zywieniesportowcow.pl

Dorsz z chorizo i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.

Dorsz z chorizo i rozmarynem

Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rozmaryn świeży - 40 g
cytryna - 0,5 szt.
dorsz filet - 4 szt.
chorizo plastry - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do 200 stopni.
2.FILETY MYJEMY, OSUSZAMY:
ręcznikiem, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. SKRAPIAMY SOKIEM WYCIŚNIĘTYM: z cytryny.
3.ROZMARYN UKŁADAMY NA:
dnie naczynia żaroodpornego.
4.NA ROZMARYNIE KŁADZIEMY:
filety, a na nich po parę plasterków chorizo.
5.PIECZEMY OK.:
8-12 MINUT.
6.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Dorsz z chorizo i rozmarynem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do 200 stopni.

2

FILETY MYJEMY, OSUSZAMY

ręcznikiem, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. SKRAPIAMY SOKIEM WYCIŚNIĘTYM: z cytryny.

3

ROZMARYN UKŁADAMY NA

dnie naczynia żaroodpornego.

4

NA ROZMARYNIE KŁADZIEMY

filety, a na nich po parę plasterków chorizo.

5

PIECZEMY OK.

8-12 MINUT.

6

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1405,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

351,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

4,2 g

🥬

Błonnik

51,1 g

💪

Białko

51,1 g

Podobne przepisy

Dorsz z chorizo i rozmarynem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl