zywieniesportowcow.pl

Dorsz czarny na szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Dorsz czarny na szpinaku

Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
migdały płatki - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
dorsz filet - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.FILETY OPRÓSZAMY SOLĄ,:
pieprzem, nacieramy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny.
2.PŁATKI MIGDAŁOWE PODPRAŻAMY:
na suchej patelni i przekładamy do miseczki.
3.MASŁO ROZTAPIAMY NA:
patelni, dodajemy czosnek pokrojony w plastry, podsmażamy.
4.DODAJEMY UMYTY SZPINAK:
i chwilę dusimy.
5.NA DRUGIEJ PATELNI:
smażymy dorsza z obu stron po ok. 2 MINUTY.
6.RYBĘ PODAJEMY NA:
szpinaku, posypaną płatkami migdałowymi.
Dorsz czarny na szpinaku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETY OPRÓSZAMY SOLĄ,

pieprzem, nacieramy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny.

2

PŁATKI MIGDAŁOWE PODPRAŻAMY

na suchej patelni i przekładamy do miseczki.

3

MASŁO ROZTAPIAMY NA

patelni, dodajemy czosnek pokrojony w plastry, podsmażamy.

4

DODAJEMY UMYTY SZPINAK

i chwilę dusimy.

5

NA DRUGIEJ PATELNI

smażymy dorsza z obu stron po ok. 2 MINUTY.

6

RYBĘ PODAJEMY NA

szpinaku, posypaną płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1304 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

326 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

12,4 g

🥬

Błonnik

30,7 g

💪

Białko

30,7 g

Podobne przepisy

Dorsz czarny na szpinaku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl