zywieniesportowcow.pl

Nugat z migdałami i pistacjami torrone • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Nugat z migdałami i pistacjami torrone

Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
migdały - 100 g
pistacje - 100 g
miód - 400 g
wafel - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM:
W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki)50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o10 minut/prędkość 2/100°C.
2.DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW:
Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki)30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.
3.CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ:
Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.
4.KROJENIE NUGATU:
Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.
Nugat z migdałami i pistacjami torrone

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM

W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki)50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o10 minut/prędkość 2/100°C.

2

DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW

Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki)30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.

3

CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ

Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.

4

KROJENIE NUGATU

Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2656,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Nugat z migdałami i pistacjami torrone - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl