zywieniesportowcow.pl

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili

Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 100 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 3 łyżeczki
majonez - 2 łyżeczki
mango - 0,25 szt.
olej - 2 łyżki
sok z limonki - 10 ml
wegańskie szpecle - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kolendra świeża - 2 g
limonka - 1 szt.
mąka kukurydziana - 220 g
sól - 1 szczypta
woda - 100 ml
mąka pszenna - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS:
Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
2.FORMUJEMY TACOS:
Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.
3.PODPIEKAMY TACOS:
Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ:
Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.
5.PODAJEMY TACOS:
Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.
Domowe tacos z krewetkami, mango i chili

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS

Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.

2

FORMUJEMY TACOS

Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.

3

PODPIEKAMY TACOS

Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ

Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.

5

PODAJEMY TACOS

Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1706 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

853 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

150,4 g

🥬

Błonnik

19,7 g

💪

Białko

19,7 g

Podobne przepisy

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl