zywieniesportowcow.pl

Kanapka Elvisa • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Kanapka Elvisa

Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb tostowy - 6 kromek
banan - 3 szt.
masło orzechowe - 150 g
boczek - 12 plastrów
masło - 1 łyżka
olej - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BOCZEK:
Rozgrzewamy patelnię, a potem podsmażamy na niej boczek na małym ogniu. Gdy zacznie robić się brązowy, przewracamy go na drugą stronę. Boczek powinien smażyć się powoli przez 4-5 minut na każdą ze stron.
2.ODSĄCZAMY BOCZEK Z NADMIARU TŁUSZCZU:
Usmażony na chrupiąco boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3.KROIMY BANANA:
Banany obieramy i przekrawamy na trzy części, a potem każdą część wzdłuż.
4.SMARUJEMY CHLEB:
Wszystkie kromki chleba smarujemy bardzo obficie pastą orzechową.
5.SKŁADAMY KANAPKI:
Układamy boczek na 3 kromkach, potem układamy banany i nakładamy drugą kromkę, aby złożyć kanapki.
6.TOSTUJEMY KANAPKI:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy odrobinę oleju i kładziemy kanapki. Smażymy je na małym ogniu przez 2-3 minuty na stronę, lekko dociskając. Po kilku minutach przysmak króla rock’n’rolla jest gotowy!
Kanapka Elvisa

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BOCZEK

Rozgrzewamy patelnię, a potem podsmażamy na niej boczek na małym ogniu. Gdy zacznie robić się brązowy, przewracamy go na drugą stronę. Boczek powinien smażyć się powoli przez 4-5 minut na każdą ze stron.

2

ODSĄCZAMY BOCZEK Z NADMIARU TŁUSZCZU

Usmażony na chrupiąco boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

3

KROIMY BANANA

Banany obieramy i przekrawamy na trzy części, a potem każdą część wzdłuż.

4

SMARUJEMY CHLEB

Wszystkie kromki chleba smarujemy bardzo obficie pastą orzechową.

5

SKŁADAMY KANAPKI

Układamy boczek na 3 kromkach, potem układamy banany i nakładamy drugą kromkę, aby złożyć kanapki.

6

TOSTUJEMY KANAPKI

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy odrobinę oleju i kładziemy kanapki. Smażymy je na małym ogniu przez 2-3 minuty na stronę, lekko dociskając. Po kilku minutach przysmak króla rock’n’rolla jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2942,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

980,7 kcal

🥑

Tłuszcz

45,1 g

🌾

Węglowodany

112,6 g

🥬

Błonnik

14,5 g

💪

Białko

33,4 g

Podobne przepisy

Kanapka Elvisa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl