zywieniesportowcow.pl

Tort „Pavlova” • przepis • składniki • przygotowanie

Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Tort „Pavlova”

Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

borówki - 50 g
malina - 120 g
mięta świeża - 2 g
truskawka - 70 g
cukier - 350 g
jajko - 5 szt.
mąka ziemniaczana - 20 g
cukier puder - 20 g
ser mascarpone - 250 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
2.SUSZYMY BEZĘ:
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
4.DEKORUJEMY BEZĘ:
Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Tort „Pavlova”

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.

2

SUSZYMY BEZĘ

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki.

4

DEKORUJEMY BEZĘ

Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3828,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

61 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Tort „Pavlova” - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl