zywieniesportowcow.pl

Czekoladowe babeczki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Czekoladowe babeczki wielkanocne

Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 2 szt.
mleko - 230 ml
oliwa z oliwek - 110 ml
proszek do pieczenia - 5 g
mąka pszenna typ 650 - 250 g
cukier puder - 50 g
kakao - 15 g
masło - 200 g
czekolada mleczna - 100 g
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.W PIERWSZEJ UMIEŚĆ:
i dokładnie wymieszaj wybrane składniki mini babeczek z przepisu – cukier, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia.
2.PAMIĘTAJ, BY BYŁA:
to mąka pszenna typu 650.
3.DLACZEGO WŁAŚNIE TEN:
rodzaj polecamy najbardziej?
4.TO MĄKA O:
wysokiej zawartości glutenu, który wpływa na puszystość wypieku.
5.TO WŁAŚNIE DZIĘKI:
niej będziesz w stanie upiec idealnie puszyste babeczki czekoladowe.
6.EWENTUALNIE MOŻESZ ZASTĄPIĆ:
ją mąką typu 400 bądź 450, która również bardzo dobrze nadaje się do delikatnych wypieków.
7.PEWNE MODYFIKACJE MOŻESZ:
zastosować również w odniesieniu do innych składników.
8.PROSZEK DO PIECZENIA:
masz prawo w razie jego nagłego braku zastąpić sodą oczyszczoną.
9.PAMIĘTAJ JEDNAK, BY:
wykorzystać jej o 4 gram mniej od podanej ilości proszku do pieczenia.
10.W DRUGIM NACZYNIU:
połącz ze sobą jajka, oliwę z oliwek oraz mleko.
11.NIE PODDAWAJ SIĘ:
również wtedy, gdy przekonasz się, że w Twojej kuchni zabrakło oliwy z oliwek.
12.MOŻESZ ZASTĄPIĆ JĄ:
innym tłuszczem, choćby olejem czy masłem.
13.PEWNYCH WĄTPLIWOŚCI MOŻE:
nastręczać również dobór kakao.
14.MY RADZIMY WYKORZYSTAĆ:
do mini babeczek wielkanocnych kakao ekstra ciemne.
15.ZAWARTOŚĆ JEDNEGO I:
drugiego naczynia musisz połączyć i dokładnie wymieszać, a następnie – zgodnie z instrukcją Pawła Małeckiego – umieścić w foremkach pokrytych masłem i piec w piekarniku przez 20 minut w 200°C.
16.CO MOŻEMY DODAĆ:
w tej kwestii?
17.PRZYGOTOWUJĄC WIELKANOCNE BABECZKI,:
możesz skorzystać z różnego rodzaju foremek.
18.TE WYSTĘPUJĄ ZARÓWNO:
w formie silikonowej, jak i metalowej.
19.NIEZALEŻNIE OD TEGO,:
których użyjesz, wszystko pójdzie zgodnie z planem.
20.PAMIĘTAJ JEDNAK, ŻE:
metalowe foremki musisz dokładnie nasmarować tłuszczem oraz obsypać mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
21.MOŻESZ TEŻ UŻYĆ:
papieru do pieczenia.
22.DOBRY POMYSŁ TO:
również użycie gotowych papilotek.
23.CZYM MUSISZ ZAJĄĆ:
się dalej, zgodnie z przepisem na mini babeczki?
24.
OCZYWIŚCIE KREMEM!.
25.POWSTAJE ON Z:
połączenia cukru pudru, czekolady mlecznej, kakao i masła.
26.W NASZEJ INSTRUKCJI:
zalecamy rozpuszczenie czekolady mlecznej w kuchence mikrofalowej.
27.CO JEDNAK, JEŚLI:
nie posiadasz takiego sprzętu w swojej kuchni?
28.SPOKOJNIE – CZEKOLADĘ:
równie dobrze możesz roztopić w rondelku.
29.KLASYCZNIE – MIESZAJĄC:
cały czas, żeby jej nie przypalić – lub metodą tzw.
30.
KĄPIELI WODNEJ.
31.WŁÓŻ WIĘC WIĘKSZE:
naczynie z czekoladą do garnka wypełnionego wrzątkiem.
32.PRZYGOTOWUJĄC PYSZNY KREM:
do mini babeczek wielkanocnych, możesz oczywiście eksperymentować w doborze czekolady.
33.MOŻE MASZ OCHOTĘ:
na polewę z białej czekolady?
34.LUB CZEKOLADY GORZKIEJ:
z ciekawymi dodatkami?
35.POSTAW NA TO,:
co lubisz.
36.BEZ WZGLĘDU NA:
wybór kremu do kakaowej babeczki pamiętaj, że do polewy musisz zmiksować masło, a następnie stopniowo przesiewać do niej cukier puder i kakao, powoli dolewając roztopioną czekoladę.
37.JAK MOŻESZ PRZECZYTAĆ:
w naszym przepisie, gotowy krem kakaowo-czekoladowy trzeba umieścić w specjalnym worku cukierniczym, nazywanym też cukierniczym rękawem.
38.TEN SPECJALISTYCZNY CUKIERNICZY:
gadżet znacząco ułatwi Ci ozdobione pysznych babeczek do koszyczka wielkanocnego.
39.OCZYWIŚCIE PORADZISZ SOBIE:
również bez niego, nakładając krem na babeczki z wykorzystaniem szpatułki lub łyżeczki.
40.PO POKRYCIU BABECZEK:
kremem musisz jeszcze zadbać o posypkę.
41.SUGEROWALIŚMY WYKORZYSTANIE DO:
tego celu startej czekolady oraz orzechów włoskich.
42.OCZYWIŚCIE W TEJ:
kwestii również masz pewną dowolność.
43.ZAMIAST ORZECHÓW WŁOSKICH:
możesz na przykład sięgnąć po orzeszki ziemne, laskowe, pistacje czy migdały.
44.W ROLI GARNIRUNKU:
mini babeczek wielkanocnych sprawdzi się też cukier puder czy kolorowa posypka.
45.A MOŻE ZDECYDUJESZ:
się na wiórki czekoladowe w różnych kolorach?
46.BIAŁA, GORZKA I:
mleczna czekolada stworzą bardzo udaną kompozycję.
47.A JEŚLI MASZ:
inny pomysł na ciekawą dekorację, koniecznie przetestuj go na pysznych babeczkach wielkanocnych!
Czekoladowe babeczki wielkanocne

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

W PIERWSZEJ UMIEŚĆ

i dokładnie wymieszaj wybrane składniki mini babeczek z przepisu – cukier, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia.

2

PAMIĘTAJ, BY BYŁA

to mąka pszenna typu 650.

3

DLACZEGO WŁAŚNIE TEN

rodzaj polecamy najbardziej?

4

TO MĄKA O

wysokiej zawartości glutenu, który wpływa na puszystość wypieku.

5

TO WŁAŚNIE DZIĘKI

niej będziesz w stanie upiec idealnie puszyste babeczki czekoladowe.

6

EWENTUALNIE MOŻESZ ZASTĄPIĆ

ją mąką typu 400 bądź 450, która również bardzo dobrze nadaje się do delikatnych wypieków.

7

PEWNE MODYFIKACJE MOŻESZ

zastosować również w odniesieniu do innych składników.

8

PROSZEK DO PIECZENIA

masz prawo w razie jego nagłego braku zastąpić sodą oczyszczoną.

9

PAMIĘTAJ JEDNAK, BY

wykorzystać jej o 4 gram mniej od podanej ilości proszku do pieczenia.

10

W DRUGIM NACZYNIU

połącz ze sobą jajka, oliwę z oliwek oraz mleko.

11

NIE PODDAWAJ SIĘ

również wtedy, gdy przekonasz się, że w Twojej kuchni zabrakło oliwy z oliwek.

12

MOŻESZ ZASTĄPIĆ JĄ

innym tłuszczem, choćby olejem czy masłem.

13

PEWNYCH WĄTPLIWOŚCI MOŻE

nastręczać również dobór kakao.

14

MY RADZIMY WYKORZYSTAĆ

do mini babeczek wielkanocnych kakao ekstra ciemne.

15

ZAWARTOŚĆ JEDNEGO I

drugiego naczynia musisz połączyć i dokładnie wymieszać, a następnie – zgodnie z instrukcją Pawła Małeckiego – umieścić w foremkach pokrytych masłem i piec w piekarniku przez 20 minut w 200°C.

16

CO MOŻEMY DODAĆ

w tej kwestii?

17

PRZYGOTOWUJĄC WIELKANOCNE BABECZKI,

możesz skorzystać z różnego rodzaju foremek.

18

TE WYSTĘPUJĄ ZARÓWNO

w formie silikonowej, jak i metalowej.

19

NIEZALEŻNIE OD TEGO,

których użyjesz, wszystko pójdzie zgodnie z planem.

20

PAMIĘTAJ JEDNAK, ŻE

metalowe foremki musisz dokładnie nasmarować tłuszczem oraz obsypać mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta.

21

MOŻESZ TEŻ UŻYĆ

papieru do pieczenia.

22

DOBRY POMYSŁ TO

również użycie gotowych papilotek.

23

CZYM MUSISZ ZAJĄĆ

się dalej, zgodnie z przepisem na mini babeczki?

24

OCZYWIŚCIE KREMEM!.

25

POWSTAJE ON Z

połączenia cukru pudru, czekolady mlecznej, kakao i masła.

26

W NASZEJ INSTRUKCJI

zalecamy rozpuszczenie czekolady mlecznej w kuchence mikrofalowej.

27

CO JEDNAK, JEŚLI

nie posiadasz takiego sprzętu w swojej kuchni?

28

SPOKOJNIE – CZEKOLADĘ

równie dobrze możesz roztopić w rondelku.

29

KLASYCZNIE – MIESZAJĄC

cały czas, żeby jej nie przypalić – lub metodą tzw.

30

KĄPIELI WODNEJ.

31

WŁÓŻ WIĘC WIĘKSZE

naczynie z czekoladą do garnka wypełnionego wrzątkiem.

32

PRZYGOTOWUJĄC PYSZNY KREM

do mini babeczek wielkanocnych, możesz oczywiście eksperymentować w doborze czekolady.

33

MOŻE MASZ OCHOTĘ

na polewę z białej czekolady?

34

LUB CZEKOLADY GORZKIEJ

z ciekawymi dodatkami?

35

POSTAW NA TO,

co lubisz.

36

BEZ WZGLĘDU NA

wybór kremu do kakaowej babeczki pamiętaj, że do polewy musisz zmiksować masło, a następnie stopniowo przesiewać do niej cukier puder i kakao, powoli dolewając roztopioną czekoladę.

37

JAK MOŻESZ PRZECZYTAĆ

w naszym przepisie, gotowy krem kakaowo-czekoladowy trzeba umieścić w specjalnym worku cukierniczym, nazywanym też cukierniczym rękawem.

38

TEN SPECJALISTYCZNY CUKIERNICZY

gadżet znacząco ułatwi Ci ozdobione pysznych babeczek do koszyczka wielkanocnego.

39

OCZYWIŚCIE PORADZISZ SOBIE

również bez niego, nakładając krem na babeczki z wykorzystaniem szpatułki lub łyżeczki.

40

PO POKRYCIU BABECZEK

kremem musisz jeszcze zadbać o posypkę.

41

SUGEROWALIŚMY WYKORZYSTANIE DO

tego celu startej czekolady oraz orzechów włoskich.

42

OCZYWIŚCIE W TEJ

kwestii również masz pewną dowolność.

43

ZAMIAST ORZECHÓW WŁOSKICH

możesz na przykład sięgnąć po orzeszki ziemne, laskowe, pistacje czy migdały.

44

W ROLI GARNIRUNKU

mini babeczek wielkanocnych sprawdzi się też cukier puder czy kolorowa posypka.

45

A MOŻE ZDECYDUJESZ

się na wiórki czekoladowe w różnych kolorach?

46

BIAŁA, GORZKA I

mleczna czekolada stworzą bardzo udaną kompozycję.

47

A JEŚLI MASZ

inny pomysł na ciekawą dekorację, koniecznie przetestuj go na pysznych babeczkach wielkanocnych!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5654 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

282,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,2 g

🌾

Węglowodany

28,7 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy

Czekoladowe babeczki wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl