zywieniesportowcow.pl

Bulion wołowy • przepis • składniki • przygotowanie

Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Bulion wołowy

Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
seler - 0,5 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
antrykot - 700 g
natka pietruszki - 20 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
por - 0,5 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 3 g
świeży koperek - 25 g
ziele angielskie - 3 szt.
woda - 2 l

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MIĘSO:
Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze ok. 5 minut. Mięso wyjmujemy i usuwamy z niego szumowiny (pianę).
2.GOTUJEMY BULION:
Do umytego garnka przekładamy oczyszczone mięso wołowe oraz umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą.
Bulion wołowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MIĘSO

Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ½ łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze ok. 5 minut. Mięso wyjmujemy i usuwamy z niego szumowiny (pianę).

2

GOTUJEMY BULION

Do umytego garnka przekładamy oczyszczone mięso wołowe oraz umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, suszone grzyby, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin i cebulę podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1499,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

249,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

26,6 g

Podobne przepisy

Bulion wołowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl